Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nielen teória, ale aj prax. Študenti si vyskúšali satelitný prenos, takzvaný televízny živák
Zdielať na

Nielen teória, ale aj prax. Študenti si vyskúšali satelitný prenos, takzvaný televízny živák

BRATISLAVA / Stredná priemyselná škola elektrotechnická na ulici Karola Adlera v Bratislave oslávi v septembri 50 rokov. Jedným zo štyroch odborov je aj obrazová a zvuková technika. Z tejto školy vyšli mnohí súčasní zvukári, strihači, kameramani či technici. Televízia JOJ študentom už v minulosti poskytla techniku, no tentokrát si vyskúšali aj prenosový voz .

Na strednej priemyselnej škole elektrotechnickej takzvanej "Adlerke" aktuálne študuje takmer 500 študentov. Škola vychovala viacerých šikovných technikov. Veľkej obľube sa teší najmä odbor zvuková a obrazová technika. A práve preto škola spolupracuje aj s televíziou JOJ.

Študenti si mohli vyskúšať televízny prenosový voz a skúšobný satelitný prenos - v skratke živáky. "Naozaj sme zrealizovali satelitný prenos cez reálnu družicu, kde bola objednaná reálna kapacita. Študenti si teda v praxi overili svoje znalosti a určite to bolo pre nich prínosné," vysvetľuje riaditeľ pre distribúciu a nelineárny prenos TV JOJ, Andrej Doležal. 

"Sú nadšení, lebo prídu do kontaktu s niečím, čo je v nejakej bežnej praxi dosť problém," pochvaľoval si Daniel Adamko, riaditeľ školy. Pre študentov znamená naozaj veľa, keď sa môžu na prácu po škole pripraviť. "Televízia JOJ technologicky ide s dobou, takže technológiu pravidelne obmieňame. A nepotrebnú ale funkčnú techniku radi študentom poskytneme," povedal technický riaditeľ TV JOJ Dezider Fischer. 

Každý z nich už má aj víziu svojho budúceho povolania. "Niečo ohľadom toho strihu alebo kamery," hovorí jeden so študentov, zatiaľ čo druhý preferuje skôr zvukárčinu. 

Pozrite si archívnu reportáž o študentoch, ktorí pomáhajú študentom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy