Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezident Zeman: V Česku sa vyrábal a testoval novičok, je pokrytecké to popierať
Zdielať na

Prezident Zeman: V Česku sa vyrábal a testoval novičok, je pokrytecké to popierať

PRAHA / V Česku sa vyvíjala a testovala nervovoparalytická látka novičok. Vo štvrtok to počas rozhovoru v televízii uviedol český prezident Miloš Zeman. Odvolal sa pritom na správu Vojenského spravodajstva. Túto informáciu privítal najmä Kremeľ.

"Vlani na jeseň bol vo Vojenskom výskumnom ústave ministerstva obrany v Brne testovaný nervovoparalytický jed označovaný ako A230. Množstvo vyrobeného jedu bolo údajne pomerne malé a po testovaní bol tento jed zničený," vyjadril sa Zeman odkazujúc pritom na ďalšie správy od Bezpečnostnej informačnej služby (BIS).

Je pokrytecké zapierať 

Podľa BIS ale pri testovaní nešlo o novičok. To isté tvrdia aj Vojenský historický ústav a Štátny úrad pre jadrovú bezpečnosť. Český prezident sa však priklonil k názoru Vojenského spravodajstva, podľa ktorého to menovaná látka bola. "Môj záver znie, bol u nás vyrábaný a testovaný novičok, aj keď v malom množstve, a potom bol zničený. Vieme kedy a kde to bolo a je pokrytectvo predstierať, že sa nič také nedialo," uviedol politik s tým, že nezisťoval dôvody za výskumom jedu. "Viem, že výskum bol zastavený a nepokračuje sa v ňom," povedal.

Protichodné názory

Ministerka obrany Karla Šlechtová sa prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter vyjadrila, že prezidentovo tvrdenie nemôže komentovať, pretože disponuje informáciami v utajovanom režime. Zeman naopak povedal, že informácie, ktoré má, nepodliehajú vysokému stupňu utajenia a môže ich v istej miere zverejniť.

Podľa Šlechtovej sa Česká republika zaoberá len ochranou proti látkam ako novičok a v prípade testovania sú "hneď po tom zničené". V súčasnosti sa podľa ministerky na území Českej republiky žiaden novičok nenachádza.

Rusko má argument

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová použila vyjadrenie českého prezidenta o výrobe novičoku v Česku v malom množstve ako argument k tvrdeniu, že britská vláda klame v prípade otráveného bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Salisbury. NATO by podľa hovorcu ruskej diplomacie malo vysvetliť, prečo tajilo informácie o novičoku v Českej republike.

České úrady zdôraznili, že v Česku sa podobné látky vyrábali iba v mikroskopickom množstve a že prezident hovoril o látke, ktorá nesie iné označenie ako jed použitý v anglickom meste. Vo Veľkej Británii otrávili Skripaľa novičokom typu A 234, zatiaľ čo v Česku testovali látku A 240. 

V marci prezidentov hovorca Jiří Ovčáček informoval, že Zeman poveril BIS, aby zistila, či sa na území Českej republiky nevyvíjal alebo neskladoval novičok. Stalo sa tak po tom, čo touto látkou vo Veľkej Británii otrávili ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju. Rusko v reakcii na podozrenia, že za otrávením Skripaľa stojí, uviedlo, že látka mohla byt i z Česka. To česká diplomacia ale odmietla.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy