Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tibor Gašpar: Nie je rozhodujúce, či odídem o deň, o dva alebo o mesiac
Zdielať na

Tibor Gašpar: Nie je rozhodujúce, či odídem o deň, o dva alebo o mesiac

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V posledných mesiacoch odstúpilo zo svojich pozícií viacero vysokopostavených politikov, ktorí na tlak spoločnosti rezignovali na svoje miesta. Rovnakému tlaku médií a spoločnosti je momentálne vystavený aj Prezident policajného zboru Slovenskej republiky, Tibor Gašpar. 

Policajný prezident sa vyjadril že rešpektuje názory občanov a nikdy si naivne nemyslel, že všetci občania budú súhlasiť s jeho prácou alebo s ním samým. Na druhej strane Tibor Gašpar podľa jeho slov dostáva množstvo podporných e-mailov. "Relevantný prieskum by možno povedal, či som naozaj taký nedôveryhodná osoba, ako sa to v uliciach vykresľuje," povedal policajný prezident. Zároveň dodal, že ho viac mrzí, že s jeho osobou stráca na dobrom mene celý policajný zbor, pretože dosahoval za posledných šesť rokov najlepšie výsledky, aké mohol. "Toto (očierňovanie) mi viac vadí ako to, či odídem o deň, o dva alebo o mesiac," uviedol Tibor Gašpar. 

V predchádzajúcich rozhovoroch neodzneli podstatné informácie, konkrétne, že je pripravovaný zákon o novej voľbe prezidenta. Bez ohľadu na tieto udalosti, ktoré sa odohrali ako reakcia na vraždu dvoch mladých ľudí, bol zákon pripravený a ministrovi ho Tibor Gašpar predložil v rozpracovanej podobe. "Na jeseň by bol zrejme schválený a ja by som  ukončil svoju misiu na poste policajného prezident. Či to bude o niekoľko mesiacov skôr pre mňa naozaj nie je rozhodujúce," povedal policajný prezident a dodal, že je pre neho dôležité, že sa zmeny dejú v politickej situácii a v atmosfére, ktoré povzbudzuje nedôveryhodné názory voči polícii na čele s policajným prezidentom. 

Občania Slovenskej republiky žijú v krajine, kde môžu pokojne pracovať, tráviť voľný čas s rodinami a podľa slov Tibora Gašpara patrí slovensko z hľadiska bezpečnosti na 18 miesto. "Nebyť chyby, ktorú urobili pri počte mŕtvych na našich cestách, tak by to bolo 13 miesto," dodal šéf polície. 

​Verejnú mienku najviac popudilo vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Rozhodne neboli z mojej strany žiadne pochybenia, ako osoba som vo veci rozhodoval minimálne, pretože nie som vyšetrovateľ danej veci," povedal Tibor Gašpar. Vo veci vraždy novinára údajne prebieha najrozsiahlejšie vyšetrovanie aké kedy robila slovenská polícia pri trestnom čine vraždy. Systém trestného konania hovorí, že vyšetrovatelia a prokurátor musia byť procesne nezávislí a rovnako v prípade vraždy Jána Kuciaka vo veci napomáhajú aj zahraničné zložky. 

Na otázku posunu vo vyšetrovaní vraždy je podľa policajného prezidenta ťažké odpovedať, pretože sú prípady, ktoré sa vyrieši v priebehu zopár mesiacov a na objasnenie iných sa čaká roky. "Ja sa až extrémne vôbec nezaujímam o prípad, pretože chcem vylúčiť akúkoľvek pochybnosť o tom, že ma niekto vtiahne do ovplyvňovania alebo povie, že som niečo maril," povedal Tibor Gašpar.  

Prezident policajného zboru sa vyjadril, že bude rešpektovať rozhodnutie ministra ohľadom jeho odvolania z postu, hoci sa domnieva, že jeho odvolanie by bolo bez udania dôvodu, lebo on sám nevidí dôvod na rezignáciu. "Šesť rokov práce sa nedá len tak hodiť za hlavu, ale budem plne rešpektovať rozhodnutie," povedal šéf polície. Na druhej strane Tibor Gašpar uviedol, že zváži svoj odstup, keďže sa mu nepáči akým spôsobom sa kritizuje celý zbor a kolegovia, ktorí pracujú tak, ako sa od nich očakáva. "Fakt nie je rozhodujúce, či odídem zajtra, o týždeň alebo pri prijatí nového zákona," dodal Tibor Gašpart. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy