Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO a VIDEO: Ľudia opäť zaplnili námestia, žiadajú odvolanie Gašpara
Zdielať na

FOTO a VIDEO: Ľudia opäť zaplnili námestia, žiadajú odvolanie Gašpara

BRATISLAVA/KOŠICE / Vo štvrtok sú opäť v uliciach mnohých miest tisíce ľudí nespokojných s vývojom po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Kritizujú najmä nového ministra vnútra Tomáša Druckera za to, že neodvolal policajného prezidenta Tibora Gašpara. Opätovne žiadajú nezávislé vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

Vo štvrtok vyšli ľudia už piatykrát do ulíc v 25 mestách Slovenska, ktorí nie sú spokojní s krokmi novej vlády. Okrem odvolania policajného prezidenta žiadajú organizátori zhromaždenia aj odpolitizovanie polície. Tentokrát za akciou ale stoja dve iniciatívy, ktoré sa pre spoločný cieľ spojili dokopy, a síce iniciatíva Za slušné Slovensko a Nie je nám to jedno. Zároveň vyhlasujú, že nespolupracujú so žiadnou politickou stranou. 

Premiér Peter Pellegrini pred pár dňami pozval organizátorov na spoločné stretnutie. Tí ale pozvanie odmietli. Organizátor Juraj Šeliga vysvetlil, prečo. "Čakali sme na prvý jasný krok, odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, nič sa nestalo."

Pán Drucker tvrdí, že potrebuje čas na rozhodnutie o novom policajnom prezidentovi. Ak politici boli schopní vytvoriť novú vládu za dva dni, tak nerozumieme výhovorke pána Druckera, že nevie nájsť nového policajného prezidenta v radoch slušných policajtov, a to v priebehu pár dní,“ dodávajú organizátori.

Premiér Pellegrini však vyhlásil, že Drucker je šikovný a zodpovedný a presne vie, čo má kedy urobiť. Zároveň povedal, že sa nemôže stotožniť s tým, že niekto dáva ultimátum ministrovi. "Nikdy nedám pokyn ministrovi, aby niekoho odvolal, teda ani Druckerovi, aby odvolal Gašpara," vyjadril sa premiér.

Bratislava

Podľa reportéra TV JOJ Daniela Archleba Levického je bratislavské námestie SNP zaplnené. Okrem organizátorov na pódiu vystúpili aj hostia ako právnička Zuzana Števulová, novinári Andrej Bán a Zuzana Petková, herec Richard Stanke, hudobná skupina Živé Kvety či spevák Juraj Benetin. Po skončení nechystali žiadny pochod, iba diskusia v KC Dunaj na tému Za slušnú políciu: Ako vrátiť dôveru policajtom a sudcom.

Ľudia majú transparenty a kričia protestné pokriky žiadajúce predčasné voľby alebo potrestanie politikov. Podľa prepočtu Denníka N sa na námestí SNP zišlo asi 45 tisíc ľudí. Študenti sa najprv pred piatou stretli pred Univerzitou Komenského a následne odtiaľ sa presunuli na námestie SNP. Pre pochod nepremávali viaceré linky električiek v úseku Šafárikovo nám. - Štúrova - Jesenského - Nám. SNP a Špitálska. Ich trasy dispečing odkláňal cez náhradné voľné smery.

Spisovateľ Jozef Karika na protest pricestoval až z Prahy, kde pracuje na svojej novej knihe. "Ja som presvedčený, že ide teraz naozaj o všetko, to nie je zveličovanie, nie je to hystéria, ide o všetko, odkryli sa karty, je to buď alebo - buď my a slušné Slovensko, alebo mafia a čisté zlo."

Košice

V Košiciach sa ľudia zišli pri Dolnej bráne. Na hlavnej ulici sa zišlo pred začiatkom asi 2000 ľudí a ďalší pribúdali. Podobne ako v Bratislave aj organizátori tohto zhromaždenia žiadajú odvolanie Tibora Gašpara z funkcie policajného prezidenta ako aj nezávislé vyšetrenie vraždy. Atmosféra bola aj v tomto meste pokojná. 

V Košiciach vystúpili na pódiu vedúci charity Samaritán a zakladajúci člen Občianskeho fóra a VPN Ľubomír Badiar či ochranár a nositeľ ceny Biela vrana 2017 Erik Baláž. Prečítali aj list českej investigatívnej novinárky Pavly Holcovej. 

Nitra

Na Pochod za slušné Slovensko v Nitre prišlo približne 2 000 ľudí. Trasa pochodu bola symbolická. Začala sa pred okresným úradom, v blízkosti ktorého sa nachádza Katedra archeológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, kde študovala Martina Kušnírová. Dav prešiel okolo sídla katedry žurnalistiky, pôsobiska Jána Kuciaka, k Mariánskemu stĺpu na Svätoplukovom námestí, kde účastníci pochodu zapálili sviečky pri fotografiách zavraždeného páru.

Pochod bol bez pódia aj rečníkov. Zhromaždeniu sa prihovoril len jeden z organizátorov Jakub Prok, ktorý prečítal vyhlásenie. V ňom pripomenul, že od vraždy Kuciaka a Kušnírovej už uplynul viac ako mesiac. Za ten čas desaťtisíce ľudí v uliciach prinútili vládu prijať politickú zodpovednosť, no ich ďalšia požiadavka – dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy páru a tiež všetkých káuz, na ktoré novinár Kuciak poukázal – zostáva nesplnená.

Rovnako nesplnený je aj sľub ministra vnútra Tomáša Druckera vrátiť dôveru v orgány činné v trestnom konaní. "Je nepochopiteľné, že aj po desiatich dňoch vo funkcii nedokázal urobiť ani to najzákladnejšie gesto – odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Jeho zotrvanie vo funkcii je pritom výsmechom akejkoľvek snahe o objektivitu vyšetrovania,“ prízvukoval Prok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy