Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vláda sa vybrala na rokovanie do Sabinova. Pellegrini hovoril natvrdo o byrokracii
Zdielať na

Vláda sa vybrala na rokovanie do Sabinova. Pellegrini hovoril natvrdo o byrokracii

Google News Button Sledovať správy

SABINOV / Zrekonštruovaná vláda premiéra Petra Pellegriniho v stredu zasadala po prvý raz mimo Bratislavy. Šéfovia rezortov sa stretli v oscarovom meste Sabinov a zajtra majú rokovanie naplánované v susednom Košickom kraji v Prakovciach pri Gelnici.

Na otázku prítomných novinárov, kedy bude hotová diaľnica, odpovedal minister dopravy pohotovo: "Zajtra". Žiaľ, je to len vtip.

Vláda sa do Sabinova vrátila po druhýkrát, po prvý raz ale v novom zložení. Dostalo sa jej poriadneho vypískania zo strany desiatok zhromaždených. Zrejme vláde nevedia odpustiť aj to, že okres Sabinov patrí najmenej rozvinuté na Slovensku. "Za posledné roky vláda zabudla na tieto okresy, preto aj ľudia odtiaľto odchádzajú na západ krajiny," povedal Milan Majerský, predseda Prešovského samosprávneho kraja.

Vláda pritom už pred dvomi rokmi nasmerovala do okresu Sabinov desiatky miliónov eur cez štrukturálne fondy, ďalšie milióny mali natiecť cez regionálny príspevok. Na stredajšom stretnutí sa pochválili výrazným poklesom nezamestnanosti, o viac ako 8 percent.

"Až v tomto volebnom období vidím konkrétnejšiu pomoc od štátu, aj keď čakáme stále viac," obrátil sa na premiéra Peter Molčan, primátor Sabinova. K sľúbeným miliónov napokon vláda v stredu schválila milión navyše s tým, že o využití peňazí rozhodnú samotné mestá a obce. 

"Žiaľ, niekde sa stala chyba. Výjazdové rokovania vlády pokračujú, stále sa hovorí o tom, že peniaze sa budú dávať do regiónov na zaostalé regióny, na vyrovnávanie rozdielov. No vláda potom z výletu odíde, vráti sa do Bratislavy a implementácia projektov viazne," tvrdí politológ PU Milan Cirner.

Zástupcovia regiónov sa sťažujú na byrokraciu, Pellegrini sa v tom postavil na ich stranu a natvrdo o komplikáciách povedal: "Niekedy sa naozaj kontrolóri viac zaoberajú papiermi a prijímateľov terorizujú, vracajú im to naspäť na prepracovanie. Primárne nás má zaujímať, či sa v danej obci škôlka postavila a či tam reálne aj nájdeme deti, ktoré tam chodia. A pokiaľ tam nedochádza k zjavnému zneužívaniu prostriedkov, nechajme tých ľudí žiť, nech sa môžu venovať ďalšiemu projektu".

​Pozrite si archívnu reportáž o inom prísľube vlády:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy