Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nepríjemný pohľad z lanovky. Na jazere ležalo mŕtve telo
Zdielať na

Nepríjemný pohľad z lanovky. Na jazere ležalo mŕtve telo

SKALNATÉ PLESO / V noci z utorka na stredu sa pod Lomnickým štítom odohrala prírodná dráma. Len niekoľko desiatok metrov od lyžiarskej zjazdovky objavili turisti nehybné telo kamzíka. Ležalo na netradičnom mieste. Zviera sa zrejme nedávno zranilo na šmykľavých skalách a nevládalo utiecť pred hladnými tatranskými predátoromi.

Z lanovky na Lomnický štít si popri nádherných výhľadoch a pri dokonalej tatranskej scenérii všimli turisti aj niečo veľmi nezvyčajné - uhynuté zviera. Na zamrznutej hladine Skalnatého plesa ležal kamzík. Ešte pred pár dňami ho videli poskakovať po skalách v lievikovitom kotli pod Lomnickým štítom. Zrejme v noci ukončil jeho život predátor. "Bol tam pozorovaný kamzík, ktorý chromel na jednu nohu, takže zrejme ho dole na hladinu ho dotiahol rys, ale musel byť zranený a zranil sa v zľadovatenom teréne," povedal Jozef Hybler, zoológ štátnych lesov TANAPu.

Ochranári pozorujú počty uhynutých kamzíkov zvyšujú. Povedali nám, že s úbytkom snehu nachádzajú v prírode ďalšie mŕtve kusy. "Minulý týždeň sme našli ďalších troch a to nie je veľmi potešujúca správa," povedal Pavol Majko, riaditeľ správy TANAPu.

Vo väčšine prípadov sa kamzičie pozostatky nechávajú v prírode ako potrava pre ďalšiu zver. Uhynuté zviera na skalnatom plese ale prídu lesníci odpratať. A to preto, lebo sa v tejto oblasti pohybuje dosť veľa turistov aj lyžiarov.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy