Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rekordné tempo výstavby rýchlostnej cesty. Šťastie majú na východe
Zdielať na

Rekordné tempo výstavby rýchlostnej cesty. Šťastie majú na východe

BUDIMÍR / Aj keď to na diaľničné spojenie medzi východom Slovenska a Bratislavou tak skoro nevyzerá, diaľničiari pracujú aspoň na nových rýchlostných komunikáciách, ktoré odbremenia mestá a dediny od mimoriadne frekventovanej premávky. Takým úsekom je aj úsek Bidovce - Budimír. Snáď jediná stavba cesty, ktorá nemešká a práce napredujú raketovým tempom. Podľa slov ministra dopravy to dokonca vyzerá tak, že skôr, ako tá naša slovenská, bude postavená diaľničná spojnica z okolia Košíc do Maďarska.

Rýchlostná cesta Budimír - Košice by mala byť dokončená už na budúci rok. Podľa ministra dopravy je to najrýchlejšia diaľničná stavba na Slovensku. "Stavajú 14 kilometrov diaľnice za 197 miliónov eur a nemeškajú," vyjadril sa Arpád Érsek, minister dopravy. A to aj napriek tomu, že pre jednu rodinu "prisťahovalcov" nemôžu na jednom úseku vykonávať všetky práce naplno. Reč je o vzácnom orlovi skalnom, ktorý sa tam zahniezdil a kým vyliahnuté mláďatá neodrastú, stavbári sa im prispôsobia.

Úsek by mal byť hotový v decembri budúceho roka. Po 14 kilometrov dlhom úseku by malo denne prejsť zhruba 20 tisíc áut. Jeden úsek povedie z Bidoviec do Budimíra na diaľnicu do Prešova, vodiči by to mali pritom pocítiť nielen na úspore času, ale aj v peňaženke, keďže nebudú musieť prechádzať Košicami. "Po ukončení urýchli úsek dopravu o 15 minút," povedal Érsek.

Týmto úsekom ale práce neskončia, okamžite by chceli pokračovať v druhej trase tejto výstavby. "Začiatkom budúceho roka by mohla byť zahájená stavba nadväzujúca na tento úsek," vyjadril sa Peter Gandl z NDS. Znamenala by absolútny obchvat Košíc v smere od Michaloviec až po maďarské hranice, kde sa pripoja na fungujúce rýchlostné cesty.

Pozrite si archívnu reportáž o výstavbe iného úseku diaľnice:

Súvisiace články