Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Výmena vedenia polícia je nevyhnutná. Zatiaľ sa nevie, kto lídrov polície nahradí
Zdielať na

Výmena vedenia polícia je nevyhnutná. Zatiaľ sa nevie, kto lídrov polície nahradí

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nový minister vnútra Tomáš Drucker zrejme pomaly pristúpi k personálnym zmenám v polícii. Prvým človekom, ktorý by mohol odísť z funkcie, je šéf protikorupčnej jednotky Robert Krajmer. Drucker sa už o ňom rozprával s riaditeľom Národnej kriminálnej agentúry.

"Som rád, že som s novým ministrom vnútra našiel zhodu v tom, že bude nevyhnutná výmena vedenia polície," povedal krátko po vymenovaní Tomáša Druckera do novej funkcie prezident Kiska. Až také jednoznačné to však zrejme nebolo. "Je tu podsúvanie toho, že by človek mal ešte skôr ako príde rozhodovať konkrétne personálne záležitosti, čo som vždy odmietal," tvrdí Drucker.

Prvé zmeny však s veľkou pravdepodobnosťou predsa len nastanú. Týkať sa majú šéfa protikorupčnej jednotky Roberta Krajmera. Postupne vychádzajú na povrch podnikateľské aktivity a nadštandardné majetkové pomery jeho manželky, ktoré dala preveriť už aj Generálna prokuratúra. Ide o jej podiel vo veľkom nákupnom centre, či trenčianskom bare, ktorý kedysi patril mafiánom. "Na toto nepotrebujem čas, dnes budem hovoriť s pánom Hraškom. Potom vám dám svoje stanovisko, ale myslím si, že na to názor mám," tvrdí Drucker.

Tomáš Drucker sa so šéfom NAKY napokon podľa našich informácií stretol len na krátko. Definitívne rozhodnutie sa tak odkladá. Môže padnúť už zajtra, ale aj po Veľkej noci. Roberta Krajmera kritizovala opozícia za to, že bol na mieste vraždy Jána Kuciaka, aj keď jeho odbor s vraždami nič nemá. Kuciak navyše v minulosti písal o jeho manželke. Bývalý minister Kaliňák ani policajný prezident v tom problém nevideli: "Robert Krajmer je šéfom protikorupčnej jednotky, a patrí medzi lídrov polície," tvrdil Kaliňákkrajmer

"Pán Krajmer tam šiel po 10 hodinách, nevstúpil ani do domu ani na miesto činu, bol tam z presných policajných dôvodov," tvrdil krátko po zistení policajný šéf Gašpar.

Do domu však podľa záberov vstúpil, čo polícia neskôr priznala. Viac času si nový minister ale nechal na policajného prezidenta Tibora Gašpara. Hovorí že na to bude potrebovať možno až niekoľko týždňov. To priznáva aj Drucker: "Ak by som hypoteticky pripustil, že policajný prezident musí odísť, tak musím byť schopný povedať, kto by ho mal nahradiť."

Isté je len to, že jeho rezort chystá zmeny vo výbere policajného šéfa. "Nový prezident by mal byť menovaný a vybratý na základe novej legislatívy niekedy v októbri," dodal Drucker.

Či toho starého ponechá vo funkcii až do jesene, komentovať nechcel.

Pozrite sa na spravodajské zábery, ktoré dokazujú prítomnosť Krajmera na mieste činu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy