Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministerka Matečná priznáva podozrenie na dotačné podvody na východe
Zdielať na

Ministerka Matečná priznáva podozrenie na dotačné podvody na východe

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná spolu s generálnym riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jurajom Kožuchom majú podozrenie, že v prípade žiadosti o dotácie na východnom Slovensku, ktoré popisoval vo svojej reportáži Andrej Bán, išlo o cielený subvenčný podvod.

"Na základe indícií článku, ktoré písal pán Bán sme skontrolovali všetky platby spoločnosti Agro Porúbka. V roku 2017 deklarovala 417 hektárov na území východného Slovenska a boli medzi nimi aj plochy, ktoré deklarované byť nemali," uviedol Kožuch k podozreniam.

"Zisťovali sme, ako je možné, že sa daná plocha v systéme objavila. Javí sa, že systém zlyhal a verifikoval aj plochy, ktoré mali byť zo systému vyradené. Aj na tieto malé plochy spoločnosť žiadosť o dotácie podala. Žiadateľ musel mať presné informácie aj z prostredia, ktoré je absolútne interné a majú ich k dispozícii len ľudia, ktorí s nimi pracujú," povedal Kožuch s tým, že informácie poskytnú vyšetrovateľom, aby mohli vo veci konať.  Zároveň podáva Poľnohospodárska platobná agentúra trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. "Včera bola zahájená kontrola a od dnešného dňa sa kontrolóri nachádzajú na kontrolných miestach," dodal. 

Ministerka Matečná uviedla, že premiérovi Petrovi Pellegrinimu povedala, ako bude ďalej pokračovať a požiadala ho o finančnú podporu na kompletnú digitalizáciu celého systému, nákup dronov a podobne. "Chcela by som povedať, že Slovensko má jeden z najpresnejších systémov v Únii. Napriek tomu sa našli špekulanti, ktoré dokázali hrubo zneužiť systém podpôr v agrosektore. Nemôže to ostať bez odozvy a preto som prišla s návrhom o vypátraní. Dávam príkaz na odvolanie zodpovedných vedúcich, ktorí sú zodpovedajú za správu systému pozemkov," povedala Matečná a vyzvala ľudí, aby v prípade, že majú vedomosť o korupčnom správaní, majú to hlásiť na zriadenú e-mailovú schránku Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktorá je funkčná od roku 2016.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy