Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Uber už nemôže v Bratislave pôsobiť tak, ako doteraz. Firma oznámila zastavenie prevádzky
Zdielať na

Uber už nemôže v Bratislave pôsobiť tak, ako doteraz. Firma oznámila zastavenie prevádzky

Archívne video

BRATISLAVA / Spoločnosť Uber B. V., so sídlom v Amsterdame musí prestať prevádzkovať alternatívnu taxislužbu v SR spôsobom, ktorý nespĺňa požiadavky na prevádzkovanie taxislužby podľa zákona o cestnej doprave z roku 2012. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava I ešte 16. februára na podnet Občianskeho združenia koncesovaných taxikárov (OZKT) s tým, že uznesenie nadobudlo vykonateľnosť 22. februára a právoplatnosť 13. marca.

Uber je zároveň povinný zdržať sa sprostredkúvania spornej taxislužby osobám nespĺňajúcim požiadavky na prevádzkovanie taxislužby podľa uvedeného zákona. Rozhodnutie súdu, vrátane vytvorenia doložky právoplatnosti a vykonateľnosti 26. marca, zverejnilo v pondelok OZKT na svojej facebookovej stránke.

Uber podľa súdu musí prestať prevádzkovať taxislužbu pomocou osôb, resp. sprostredkúvať ju osobám, ktoré nespĺňajú požiadavky kladené na vodiča taxislužby. Takisto musí zastaviť túto činnosť, alebo sprostredkúvať ju pomocou vozidiel, ktoré nespĺňajú požiadavky na vozidlo taxislužby. Spoločnosť je takisto povinná zdržať sa uzavierania zmlúv o preprave osôb prostredníctvom osôb, ktoré nespĺňajú požiadavky na vodiča taxislužby, ako aj úkonov, ktorými sprostredkúva možnosť uzavrieť zmluvu o preprave osôb osobám nespĺňajúcim tieto požiadavky.

Uber pôsobí na Slovensku iba v Bratislave od augusta 2015 na základe využívania mobilnej aplikácie, od začiatku jeho činnosti poukazovali bežní taxikári na to, že nespĺňa podmienky na základe zákona o cestnej doprave. V utorok ale Uber oznámil, že končí. "Uber v Bratislave dňom 27.3. od 22.00 hodiny pozastavuje svoju prevádzku.Vyjadrenie súdu sme zaznamenali napriek tomu, že sme zatiaľ neobdržali oficiálne rozhodnutie. Rozhodli sme sa preto, že prevádzku v Bratislave pozastavíme do doby, než sa situácia vyjasní," píše sa v stanovisku.

Súdny dvor EÚ 21. decembra 2017 rozhodol, že alternatívna taxislužba Uber je prepravná spoločnosť a členské štáty EÚ ju môžu regulovať na základe svojej legislatívy. O vyjadrenie súd požiadala španielska taxislužba, podľa ktorej pobočka Uberu v Barcelone pôsobí ako neférová konkurencia. Najvyšší súdny tribunál EÚ sa stotožnil s právnym názorom svojho generálneho advokáta Macieja Szpunara. Ten ešte vlani v máji konštatoval, že Uber poskytuje zákazníkom na základe ich dopytu komplexný systém mestskej dopravy, ktorý môžu štáty regulovať. Uber preto nemôže vystupovať ako „sprostredkovateľ informácií o službe“, na ktorého podnikanie sa vzťahujú pravidlá EÚ o slobodnom poskytovaní služieb.

Toto rozhodnutie podľa OZKT iba potvrdilo jeho tvrdenie, že činnosť Uberu a vodičov má charakter osobnej dopravy, ktorá je na Slovensku regulovaná v zákone o cestnej doprave ako taxislužba. "Nie je akceptovateľné, aby dva rôzne subjekty trhu vykonávali rovnakú činnosť a zároveň na nich platili rôzne pravidlá a požiadavky. Máme za to, že toto rozhodnutie je znakom elementárnej spravodlivosti a považujeme ho za úspech,“ informoval vtedy agentúru SITA Ondrej Halás z OZKT.

Taxikári s uberistami vedú večný boj o zákazníkov v Bratislave. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy