Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Machinácie s eurofondami, Soros a zlý postoj Roberta Fica. V zahraničí si o nás myslia svoje
Zdielať na

Machinácie s eurofondami, Soros a zlý postoj Roberta Fica. V zahraničí si o nás myslia svoje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vymenovaním vlády Petra Pellegriniho sa v podstate končí mesiac trvajúca politická kríza na Slovensku. Začalo sa to dvojnásobnou popravou a informácie s tým súvisiace mali od začiatku aj medzinárodný rozmer. Najmä naši partneri z Európskej únie pozorne sledujú, ako sa s vážnou situáciou vysporiadame.

"Dnes bojujeme aj o postavenie Slovenskej republiky v medzinárodnom meradle," povedal vo štvrtok po vymenovaní vlády Peter Pellegrini. Okrem predsedu vlády to vnímajú aj členovia zahraničného výboru parlamentu, ktorí vo štvrtok rokovali. Podľa jeho podpredsedu Jaroslava Pašku sme zrejme civilizovanejšia krajina ako Malta, kde nedávno tiež zabili novinárku. "Kde boli podozrenia voči vláde tejto krajiny, a ako vidíte, vláda tam nepadla, premiér stále funguje," povedal Paška. 

Smerácky poslanec Marián Kéry si uvedomuje vážnosť situácie, nepáčili sa mu však kritické slová šéfa frakcie ľudovcov v Európskom parlamente Manfreda Webera. "Jeho vyjadrenia už boli za mantinelom slušnosti, pretože príliš veľa pozornosti venoval vnútroštátnym záležitostiam našej krajiny," myslí si Kéry. 

Podľa opozičných poslancov Slovensku v zahraničí veľmi poškodilo, ako sa k téme staval vtedajší premiér Fico - najprv milión eur na stole, potom reči o Sorosovi, či o dlažobných kockách. "Tie rôzne konšpiračné teórie o Sorosovi a podobne, podľa mňa to nie je adekvátna interpretácia toho, čo sa tu deje. Je to skôr zástierka toho, ako odkryť pozornosť bežného občana od istých tém," povedala poslankyňa NR SR Adriana Pčolinská. 

Ďalším mínusom pre náš štát sú vážne podozrenia, že mohli byť dlhodobo rozkrádané európske peniaze, najmä v pôdohospodárstve. "Takisto veľmi negatívne je vnímané to, že tu dochádzalo k machináciám s eurofondami. A ak sa tieto potvrdia, tak to musí mať zásadné politické dôsledky aj pre Slovenskú republiku," uviedol poslanec NR SR Martin Klus.

Vláda teraz bude musieť veľmi rýchlo presvedčiť nielen domácu verejnosť, ale aj zahraničných partnerov, že to myslí vážne. Na tieto udalosti sa totiž tak rýchlo nezabudne, ani sa nevyparia kamsi do stratena.

Novú vládu Petra Pellegriniho vymenoval prezident Andrej Kiska vo štvrtok doobeda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy