Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nový minister vnútra? Takýto bude podľa Pellegriniho
Zdielať na

Nový minister vnútra? Takýto bude podľa Pellegriniho

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pravdepodobný nový slovenský premiér Peter Pellegrini uviedol, že vo vláde nechce ministrov, ktorí by výrazne polarizovali spoločnosť. V sobotu ho nepriamo k tomu nabádal prezident Andrej Kiska, ktorý podľa ústavy rozhoduje o novom predsedovi vlády.

Doterajší vicepremiér Pellegrini v mimoriadnej diskusii relácie televízie Markíza taktiež uviedol, že by uvítal, ak by parlament o dôvere nového kandidáta začala rokovať už v budúcom týždni. 

Doterajší premiér Robert Fico podal vo štvrtok demisiu po politickej kríze, ktorú vyvolala vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Trojčlenná koalícia sa na základe toho dohodla na vytvorení nového kabinetu, v ktorého čele by mal byť Peter Pellegrini. Vicepremiér dostal od hlavy štátu poverenie k zostaveniu novej vlády.  "Budem rád, ak prezidentovi prinesiem také mená, ktoré nebudú extrémne polarizovať. Je aj v mojom záujme, aby sme urobili vo vláde také zmeny, ktoré nebudú pokračovať v polarizácii spoločnosti. Všetky nominácie vzídu z politických strán," povedal Peter Pellegrini. 

Podľa Pellegriniho by sa ministrom vnútra po Robertovi Kaliňákovi nemal stať žiadny vysoký funkcionár tejto strany a ani žiadny nováčik. Práve Kaliňákovu demisiu požadovala počas politickej krízy opozícia a aj časť koalície. Robert Kaliňák síce rezignáciu oznámil, ale do Ficovej demisie ju hlave štátu údajne nedodal. 

​​Pellegrini by uvítal, aby prezident už budúci týždeň menoval novú vládu a aby hneď parlament začal rokovať o vyjadrení dôvery kabinetu. "Uprednostňujem, aby som najneskôr v utorok ráno mohol informovať pána prezidenta, ako si predstavujem zloženie novej vlády. Bol by som veľmi rád, aby sme najneskôr v stredu začali rokovanie o Národnej rade a vyslovení dôvery vláde," povedal Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy