Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prvé priebežné výsledky volieb v Rusku. Putin vyhral v prvom kole s viac ako 70 percentami
Zdielať na

Prvé priebežné výsledky volieb v Rusku. Putin vyhral v prvom kole s viac ako 70 percentami

Archívna reportáž

MOSKVA / Rusko v nedeľu volí nového prezidenta. Najväčším favoritom je súčasná hlava štátu Vladimir Putin. Podľa prieskumov zvíťazí už v prvom kole so ziskom okolo sedemdesiat percent hlasov. Konečné výsledky volebná komisia oznámi do troch dní.

​Vo voľbách sa všeobecne očakáva jasné víťazstvo súčasnej hlavy štátu. Nepočíta sa pritom ani s možnosťou druhého kola, ktoré by sa konalo 8. apríla v prípade, že ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Predbežné výsledky 

Ruský prezident Vladimír Putin podľa prieskumu sociologickej služby VCIOM urobeného pri volebných miestnostiach získal v dnešných prezidentských voľbách 73,9% hlasov. Oznámila to agentúra TASS. Zvíťazil tak podľa očakávania už v prvom kole. Volebná účasť zatiaľ zverejnená nebola. 

Na druhom mieste sa podľa prieskumu umiestnil kandidát komunistov Pavel Grudinin s 11,2% a na treťom nacionalista Vladimír Žirinovskij s 6,7% hlasov. Na štvrtok by mala byť kandidátka opozície Xenija Sobčaková s 2,5%. 

Podľa iného prieskumu agentúry FOM získal doterajší prezident dokonca 77% hlasov. 

Ústredná volebná komisia oznámila, že po sčítaní 21% volebných lístkov má Putin na svojom konte 72% hlasov. 

Putinov cieľ je 70% hlasov

Putinova podpora sa totiž v predvolebných prieskumoch pohybuje vysoko nad 50 percentami. Vážny problém však pre Kremeľ predstavuje apatia verejnosti. Hlavným cieľom prezidenta a jeho tímu je teda dosiahnutie čo najvyššej účasti vo voľbách, ktorá by zvýšila jeho legitímnosť. Kremeľskí stratégovia si pritom podľa agentúry AP stanovili ako cieľ "magické číslo 70-70", teda 70-percentnú volebnú účasť a zisk 70 percent hlasov pre Putina.

Ľudí nútia a snažia sa motivovať zvláštnym spôsobom

Golos už v sobotu informoval, že v posledných dňoch zaznamenal "alarmujúci" nárast sťažností od zamestnancov, že zamestnávatelia na nich tlačia, aby išli voliť. Objavili sa tiež napríklad zľavy na zemiaky pre ľudí, ktorí volia, alebo školské predstavenia v deň volieb, ktorých cieľom je prilákať rodičov do volebných miestností.

Prvovoliči v Moskve napríklad dostanú lístky na koncerty a starším voličom ponúkajú skríning rakoviny vo volebných miestnostiach. V meste Tambov zase štátom sponzorovaný Parlament mladých vyhlásil súťaž na Instagrame. Voliči, ktorí si spravia selfie vo volebnej miestnosti a zverejnia ju s určeným hashtagom, sa budú môcť zapojiť do žrebovania o elektroniku.

K voľbám pozvali 109 miliónov oprávnených voličov

Voľby v Rusku sleduje asi 145-tisíc pozorovateľov, medzi ktorými je aj zhruba 1500 cudzincov a tiež zástupcovia opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorému volebná komisia zamietla kandidatúru.

Volebné miestnosti v regiónoch ruského Ďalekého východu sa otvorili už v sobotu večer stredoeurópskeho času a voľby sa skončia v nedeľu o 20:00 v Kaliningradskej oblasti (19:00 stredoeurópskeho času), ktorá je najzápadnejším ruským regiónom.

18 rokov po jeho zvolení Putin nemá súpera

Takmer 18 rokov po jeho prvom zvolení za prezidenta stojí 65-ročný Putin proti siedmim protikandidátom, no ani jeden pre neho nepredstavuje skutočného súpera. Podľa najnovších údajov Celoruského centra na prieskum verejnej mienky (VCIOM) z 9. marca by mal Putin získať 69 percent hlasov. Jeho najbližším konkurentom je Pavel Grudinin so siedmimi percentami, nasledujú Vladimir Žirinovskij s piatimi, Ksenija Sobčaková s dvomi, Grigorij Javlinskij a Sergej Baburin majú po jednom percente a Boris Titov s Maximom Surajkinom sa pohybujú okolo nuly.

Na čo sa chce v ďalšom volebnom období Putin zamerať si pozrite vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy