Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rizikové eurofondy. Slovensko prišlo o 27 miliónov eur
Zdielať na

Rizikové eurofondy. Slovensko prišlo o 27 miliónov eur

BRATISLAVA / Najvyšší kontrolný úrad označil čerpanie eurofondov za rizikové. Pochybenia zistil v mnohých agentúrach, ktoré patria pod ministerstvá. O rizikách informoval šéf NKÚ Karol Mitrík nového šéfa Európskej komisie na Slovensku, Ladislava Miku.

Slovensko ešte stále nemá vychytané muchy v problematike čerpania eurofondov, upozornil na to aj Najvyšší kontrolný úrad. "Proces prípravy jednotlivých výziev, hodnotenie projektov a rozhodovanie o poskytovaní príspevkov naráža na viaceré systémové chyby, ktoré môžu vytvárať korupčné prostredie," povedala Daniela Bolech Dobáková, hovorkyňa NKÚ. O nepriaznivých záveroch informoval kontrolný úrad nového šéfa Európskej komisie na Slovensku. Inštitúcie musia medzi sebou zlepšiť spoluprácu. Keďže doteraz, ak kontrolór niečo odhalil, komisia si to musela vyhľadať. "Mala by sa nájsť metóda, ako zrýchliť prenos nálezov NKÚ do zodpovedných generálnych riaditeľstiev v Bruseli," uviedol Ladislav Mika, vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. 

Najvážnejšie pochybenia boli v Pôdohospodárskej platobnej agentúre v pôsobnosti Ministerstva pôdohospodárstva a vo Výskumnej agentúre patriacej pod Ministerstvo školstva. Na čele oboch ministerstiev sú nominanti za SNS. "Výsledky kontroly z výskumnej agentúry NKÚ poskytol orgánom činným v trestnom konaní," uviedla hovorkyňa NKÚ.

Až tretinu kontrolných akcií, ktoré úrad vykoná sú spojené s eurofondami. "Celý systém kontroly v Európe je závislí na dobrom fungovaní inštitúcií v štátoch," povedal Ladislav Mika. Slovensko je po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice ešte viac pod bruselským drobnohľadom. "Budeme tvrdo postupovať v prípade podozrenia na korupciu alebo na defraudáciu európskych peňazí," dodal Tomáš Zdechovský, europoslanec a člen výboru pre kontrolu rozpočtu. 

Slovensko prišlo o 27 miliónov eur, ale do konca roka môže ešte čerpať 800 miliónov eur. Otázne zostáva, či sa to podarí, hoci peniaze by mohli slúžiť na zveľadenie krajiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy