Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Béla Bugár: Naši poslanci podpísali súhlas s novou vládou
Zdielať na

Béla Bugár: Naši poslanci podpísali súhlas s novou vládou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda Mostu-Híd Béíla Bugár na tlačovej konferencii uviedol, že niektorí členovia strany, ktorí sa v stredu ozvali, že Bugár ich oklamal a zotrvá vo vládnej koalícii, nečítali tretiu stranu svojho uznesenia. Bugár tvrdí, že jeho poslanci súhlasili a podpísali, že súhlasia s novou vládou.

Predseda Mosu-Híd Béla Bugár, že tí, ktorí sa ozývajú, že Smer sklamal, si neprečítali celé uznesenie, na ktorom sa dohodla Republiková rada. "Republiková rada Mostu-Híd poveruje vedenie strany na čele s predsedom rokovať s koaličnými partnermi o možnostiach predčasných parlamentných volieb. Ak tieto rokovania budú neúspešné, strana Most-Híd vystúpi z vládnej koalície. Republiková rada Mostu-Híd dáva zároveň mandát republikovému predsedníctvu v prípade ďalšieho vývoja prijať rozhodnutia bez nutnosti zvolať rokovanie Republikovej rady," prečítal Bugár uznesenie ešte raz.

"Premiér počas rokovania ponúkol ako riešenie svoju demisiu. Keď sme rokovali minulý týždeň, tak sme otvorili túto otázku. Bolo to kategoricky odmietnuté. O tom sme informovali Republikovú radu. Prišli otázky, že čo ak to Smer prehodnotí a či je to teda obsiahnuté v tretej vete uznesenia," uviedol na úvod tlačovej konferencie Béla Bugár.

Aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská podľa Bugára vysvetľovala delegátom, že v tretej vete je zahrnutá prípadná demisia premiéra. "Ak niekto písal, že Republiková rada nemala na tento krok právo a klamala, nehovorí pravdu," dodal Bugár.

Prezident súhlasil so smeráckym premiérom

Bugár ďalej uviedol, že po včerajšom rozhodnutí koaličných partnerov informovali prezidenta. "Hovorili sme o tom, ako si to predstavujeme. Dôjde k demisii a Smer ako najsilnejšia politická strana si navrhne kandidáta na premiéra. Prezident s tým súhlasil," dodal Bugár.

Podľa Bugára strana vyzbierala 14 podpisov poslancov, ktorí súhlasia s podporou novej vláde. "Musím povedať, že som presvedčený, že to môže napätie znížiť," dodal Bugár.

Na tlačovej konferencii strany Most-Híd dostali novinári možnosť opýtať sa len tri otázky. K tomu, prečo zástupcovia strany Most-Híd prezentovali predčasné voľby ako jedinú prípustnú možnosť, sa im vyjadrovalo ťažko. "Ja som povedal, že rekonštrukcia vlády neprichádza do úvahy," povedal po tlačovej konferencii minister životného prostredia László Solymos. 

Po polhodine nakoniec Solymos novinárom odpovedal. Povedal, že demisia a rekonštrukcia je rozdiel. Podľa politológa je to ale hra slovíčok. Po formálnej stránke je to síce demisia vlády, no prakticky to nie je nič iné ako personálna rekonštrukcia. Z hľadiska toho, ako bude vyzerať nové zoskupenie, je to čiastočná rekonštrukcia bez prizvania zástupcov iných politických síl.


Streda bola zrejme šokom aj pre poslanca Mostu-Híd Františka Šebeja. Vo štvrtok v popoludňajších hodinách totiž oznámil, že sa vzdáva svojho poslaneckého mandátu.

​Sklamanie voličov odmieta

Na verejnosti sa ozývajú hlasy, že Bugár sklamal svojich voličov. Predseda Mostu-Híd to kategoricky odmieta. "A vy veríte, že tí, ktorí momentálne chcú silou mocou predčasné voľby, tak budú vládnuť tak, aby bola krajina lepšia?" reagoval na novinársku otázku Béla Bugár.

Bugár taktiež odmieta to, že by Fico ďalej vládol prostredníctvom nového premiéra a svojich ľudí vo vláde. "Myslíte si, že premiér, ktorý sa stane premiér po Robertovi Ficovi, bude nesvojprávny?" opýtal sa Bugár. Predseda Mostu-Híd tvrdí, že tí ktorí podpísali súhlas, vedia, čo sa chystá. A poznajú aj niektoré mená z novej vlády. "Nebudem ich teraz hovoriť. Je to situácia, ktorá ťaží každého z nás. Ťarcha je teraz na prezidentovi, zatiaľ nie je dôležité hovoriť o menách," dodal Bugár.

​Pozrite si zásadné vyhlásenie koaličných lídrov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy