Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Reakcie na Ficovu ponuku demisie. Toto teátro už nemá obdobu, myslí si Nicholsonová
Zdielať na

Reakcie na Ficovu ponuku demisie. Toto teátro už nemá obdobu, myslí si Nicholsonová

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V stredu večer zvolal Robert Fico na Úrade vlády tlačovú besedu, na ktorej oznámil, že je ochotný podať demisiu, ak prezident Andrej Kiska akceptuje tri požiadavky. K situácii sa vyjadrujú opoziční poslanci.

"Naozaj by sme túto vec mali nechať v rukách ľudí, aby sa rozhodli v predčasných parlamentných voľbách. Cez to všetko si myslím, že by to bola najčistejší spôsob, lebo ľudia by mohli tie karty nanovo rozdať a asi by sa politická mapa na Slovensku zmenila," povedal predseda strany Sme rodina, Boris Kollár. 

 SPOLU – občianska demokracia považuje rozhodnutie strany Most-Híd pristúpiť na rekonštrukciu vlády za škodlivé pre Slovensko. "Naša krajina potrebuje dôveryhodné osobnosti na pozícii ministra vnútra a spravodlivosti. Personálne zmeny v súčasnej vláde nie sú dostatočné. Krajina potrebuje hlboké systémové zmeny, aby sa prinavrátila dôvera občanov v tento štát, no vláda na čele so Smerom tieto zmeny nemôže uskutočniť," píše sa v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa strany Silvia Hudáčková. Potvrdzujú sa obavy poslancov, že táto vláda nie je hrádzou proti extrémizmu, ale naháňačom voličov pre extrémne strany. Nárast ich preferencií v aktuálnych prieskumoch je dôsledkom hazardovania s dôverou občanov. "SPOLU bude rovnako ako doteraz presviedčať verejnosť, že alternatíva pre slušné Slovensko existuje. SPOLU naďalej považuje predčasné voľby za najlepšiu šancu Slovenska na nový začiatok," dodáva sa vo vyhlásení strany, ktorej zástupcami sú napríklad Miroslav Beblavý, Jozef Mihál či Simona Petrík.

Nezaradený poslanec Richard Vašečka, ktorý vstúpil do KDH, vyzýva ľudí, aby sa nenechali opiť rožkom. "Nič iné, ako koniec tejto vládnej koalície nepripadá do úvahy. Jedinú vec, ktorú od nich očakávam je, aby zabezpečili konanie predčasných volieb v termíne, keď sa na ňom budú môcť ľudia zúčastniť v čo najväčšom počte,“ povedal Vašečka. Očakáva, že z predčasných volieb vyjde oveľa lepšia vláda pre Slovensko, ktorej súčasťou bude aj KDH.
"Ospravedlňujem sa za môj včerajší mierne pozitívny a ústretový status smerom k strane Most - Híd. V piatok očakávam na zhromaždeniach plné námestia - po celom Slovensku," vyjadril sa na sociálnej sieti poslanec Ľubomír Galko.
Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko zaujme stanovisko k politickému vývoju na štvrtkovom rokovaní predsedníctva strany. "Béla Bugár tvrdil ľuďom, že ide rokovať o predčasných voľbách. Béla Bugár jednoducho ľudí zradil a táto vládna koalícia sa dohodla a dohodla sa kvôli kšeftom, miliardovému obchodu, ktorý beží na ministerstve obrany a kvôli spravovaniu eurofondov. To, čo urobila táto vláda teraz, jednoducho sa vysmiala ľuďom na námestiach do tváre.A je úplne jedno, či bude na poste premiéra pán Fico alebo nejaká jeho figúrka, pretože pán Fico stále naďalej zostáva predsedom Smeru," hovorí poslankyňa Veronika Remišová.

​"Je to o štruktúrach prerastených do každého kúta tohto štátu a jednoducho nám nemôže výmena predsedu vlády stačiť," uviedla Blahová. "To, že sa Robert Fico znížil k tomu, že vydiera prezidenta Andreja Kisku, považujem za pomerne úbohé, pretože prezident má silný mandát, je priamo volený občanmi a jeho dobré rozhodnutie je to, ako naloží s demisiou Roberta Fica," povedala s tým, že SaS si počká na okamih, keď skutočne Fico demisiu podá. Podľa Blahovej sa Kiska nedá zatlačiť do kúta a rozhodne sa v tejto situácii autonómne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy