Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Minister vnútra Robert Kaliňák rezignoval
Zdielať na

Minister vnútra Robert Kaliňák rezignoval

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister vnútra Robert Kaliňák podáva demisiu. Oznámil to na brífingu, ktorý zvolal v pondelok dopoludnia. Strana Most-Híd žiadala jeho hlavu, ako podmienku na zotrvanie vo vláde.

"Rozhodol som sa na funkciu ministra vnútra a podpredsedu vlády rezignovať," uviedol na tlačovke Robert Kaliňák.

"Pred dvoma týždňami sa stala brutálna vražda dvoch mladých ľudí. Pre ministra vnútra existuje len jedno riešenie vyšetriť vraždu a nájsť páchateľov. To je to, čo robíme,“ povedal minister vnútra na úvod tlačovky Robert Kaliňák. "Medzitým sa situácia zmenila a situáciu vybičovali emócie," dodal.

Nutné vyšetriť úkladnú vraždu novinára a jeho partnerky

Kaliňák na tlačovej konferencii uviedol, že musí napĺňať mandát, ktorý dostal vo voľbách v roku 2016. "Ja som sa slobodne rozhodol, oznámil som rozhodnutie predsedovi vlády, obom predsedom koaličných strán. Z pohľadu mojej pozície je dôležité, aby tento krok bol vnímaný ako snaha o stabilitu," dodal Kaliňák.

Kaliňák pripomenul tiež, že je nutné vyšetriť dvojnásobnú úkladnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Verím, že vyšetrovatelia dokážu tento prípad vyriešiť, už dokázali neraz aj v neľahkej pozícii doviesť do úspešného konca viacero komplikovaných káuz. Na záver by som sa rád poďakoval aj novinárom, s ktorými to nebolo vždy dobré, ale myslím si, že korektné," doplnil minister. Sám nevedel konkretizovať, kam povedú jeho ďalšie kroky, ani meno svojho nástupcu nechcel konkretizovať. "Urobil som toto rozhodnutie, lebo vidím, počujem a cítim," dodal na záver tlačovky Kaliňák.

​Na rokovaní medzi predsedami Mosta-Híd Bélom Bugárom a Smeru-SD Robertom Ficom v sobotu Fico nesúhlasil s okamžitým odchodom Kaliňáka. Po explicitnej požiadavke predstaviteľov Mosta-Híd a v záujme upokojenia situácie pred Republikovou radou Mosta-Híd sa ale minister vnútra rozhodol odstúpiť. Policajný prezident Tibor Gašpar by zatiaľ odvolaný nemal byť, no očakáva sa, že tak urobí nový minister vnútra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy