Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Matečná: Vyzývam Nicholsonovú, aby sa ospravedlnila. Jej tvrdenia nie sú pravdivé
Zdielať na

Matečná: Vyzývam Nicholsonovú, aby sa ospravedlnila. Jej tvrdenia nie sú pravdivé

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (nom. SNS) by na mieste ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) vyvodila politickú zodpovednosť. Vyjadrila sa aj k obvineniam poslankyne SaS Lucie Ďuriš Nocholsonovej, že jej rezort spolupracoval s talianskou mafiou, o ktorej písal zavraždený novinár Ján Kuciak.

Ministerka Matečná vyjadrila sústrasť s rodinou zosnulého novinára a jeho snúbenice. Rázne ale odmieta tvrdenia opozičnej poslankyne, že by mala mať prepojenia na taliansku mafiu. "Vyjadrenia vnímam ako útok na moju rodinu. Ani jedno z tvrdení poslankyne Ďuriš Nicholsonovej nie je pravdivé. Celá jej tlačovka bola prezentácia neznalosti problematiky. Ja vás vyzývam, aby ste sa ospravedlnili. Ak tak neurobíte, z úcty ku kolegom a mojej rodine, budem nútená podstúpiť kroky," povedala so slzami v očiach.

Následne sa ku každému bodu a tvrdeniu vyjadrila s podkladmi, ktoré mali vyvrátiť tvrdenia podpredsedníčky Národnej rady Nicholsonovej. "Žiadne z jej tvrdení neobstálo pred faktami. Neodvôvodnene ma obvinila z prepojenia na mafiu. Vyvodila veľmi mylné závery s nesprávne interpretovanými faktami a zavádza tým verejnosť," dodala.

Žiadna zmluva s Vadalom 

Ministerka vyhlásila, že ešte ako šéfka Slovenského pozemkového fondu, nikdy nepodpísala zmluvy s Talianmi, ktorých mená sa spomínajú v poslednom článku Kuciaka, teda s rodinou Roda či Vadala. "Meno, ktoré som počula minulý týždeň naozaj prvýkrát, teda pán Vadala, nemá s pozemkovým fondom ani jednu zmluvu uzatvorenú." Na celý prípad je uvalené embargo a preto nemôžu poskytnúť bližšie informácie k preverovaniu skutočností, ktoré novinár vo svojom poslednom článku opisoval. 

Vyjadrenie SaS

Ak pani Matečná ako autorita SPF nevedela o činnosti nájomcov, čiže talianskej mafie, nech sa obráti na tie orgány činné v trestnom konaní, ktoré ju neupozornili na to, komu prenajíma pôdu na východe Slovenska." Lucia Ďuriš Nicholsonová sa zároveň dištancuje od tvrdení, že prepája ministerku Matečnú s talianskou mafiou. To nikdy nezaznelo, tvrdí strana SaS. 

Politická zodpovednosť Kaliňáka 

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná by na mieste ministra vnútra Roberta Kaliňáka vyvodila politickú zodpovednosť. Uviedla, že o všetkom sa bude rokovať na utorkovej koaličnej rade. Na odstúpenie ministra vnútra vyzýva nielen opozícia, ale aj časť koalície. Jeho odchod požaduje aj časť koaličnej strany Most-Híd. Tí zvolali aj republikovú radu, ktorá zasadne 12. marca a rozhodne o ďalšom postupe strany.

Pozrite si aj tlačovú konferenciu strany SaS, kde žiadajú predčasné voľby a skončenie vlády Roberta Fica: 

Súvisiace články