Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nicholsonová: Ministerka Matečná umožnila čerpať eurofondy Talianom cez poľnohospodársku platobnú agentúru
Zdielať na

Nicholsonová: Ministerka Matečná umožnila čerpať eurofondy Talianom cez poľnohospodársku platobnú agentúru

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) podľa SaS klame, ak tvrdí, že nevedela o aktivitách talianskeho klanu Rodovcov na východe Slovenska a mala by odstúpiť.

"Ministerka Matečná klamala, keď povedala, že ona a ani poľnohospodárska platobná agentúra nevedeli o aktivitách a nevie o tomto klane na východe Slovenska. Podľa dôkazov dokonca ona sama umožnila, aby dostali Taliani na východnom Slovensku dotácie z PPA agentúry. Chcem jej pripomenúť, že zodpovedná za pôsobenie agentúry PPA je práve ministerka Matečná," začala poslankyňa.

Nicholsonová sa pýtala, ako je možné, že firma Tracer export import s.r.o, v ktorej je spoločníkom jeden z bratov Rodovcov, mala ultra mega rýchly postup pri žiadostiach podávaných na Slovenský pozemkový fond v čase, kedy Gabriela Matečná bola generálnou riaditeľkou Slovenského pozemkového fondu. "Nejde len o to, že im SPF prenajal obrovské plochy, ale ide o tom, že čo jej v rámci tejto pôdy SPF prenajal. Okrem toho, že išlo o ornú pôdu, prenajala im aj zastavané plochy a nádvoria, napríklad Námestie SNP v Michalovciach. Toto námestie malo slúžiť a na poľnohospodársky účel s cieľom čerpania dotácií z PPA," vysvetľuje Nicholsonová. 

TV JOJ

Vo všetkom jej v tom čase podľa Nicholsonovej slov pomáhal Ondrej Hovan, bývalý člen ŠtB. "V júni 2015 spoločnosť Tracer export import s.r.o. podala žiadosť o prenájom pozemkov v katastrálnom území Vinné, kde žiadali prenájom viníc za účelom obnovy vinohradu. Ešte v ten istý deň, to znamená 17.6. 2015 im bol pripravený návrh na pobočke v Michalovciach, ktorý podľa dostupných informáciách pripravoval práve Hovan. Zmluva nadobudla účinnosť 27.8.2015, to sú dva mesiace od podania žiadosti," rozpráva Nicholsonová. Bežní ľudia od podania žiadosti do účinnosti zmluvy čakajú viac ako dva roky. 

"Doba nájmu sa predĺžila o 30 rokov, dotácie na túto plochu sa čerpajú, ale s vinohradom sa odvtedy nič neudialo. V septembri 11.9. 2015 spoločnosť Tracer znova požiadala o prenájom. V tomto dodatku sa im znova zvyšovala výmera, a to konkrétne o 237 hektárov vrátane sídliska v Michalovciach. Žiadosť bola vybavená do mesiaca, kedy im znova Hovan pripravil zmluvu na pozemky," dodáva poslankyňa. 

Matečná ako generálna riaditeľka PF sama podpísala prenájom pre firmu pána Rodu, na ktorú on od roku 2015 nepretržite čerpal dotácie. Z tohto je absolútne zrejmé, že ministerka klame, keď tvrdí, že nevedela o aktivitách talianského klanu na východe Slovenska. 

TV JOJ

Reakcia Matečnej

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná sa ostro ohradzuje voči akýmkoľvek obvineniam v súvislosti s talianskym klanom na východe Slovenska. Ide o čisté špekulácie a nesprávne vyvodené závery, ktoré nie sú podložené žiadnymi reálnymi faktami.

Ak mali orgány činné v trestnom konaní informácie o páchaní trestnej činnosti, mali o tom informovať Slovenský pozemkový fond, čo sa ale nestalo. Nie je v technických ani ľudských možnostiach úradníkov SPF preverovať akékoľvek podozrenia z trestnej činnosti osôb či podnikateľov na celom Slovensku. Slovenský pozemkový fond nemôže suplovať úlohu vyšetrovateľov.

Štatutári SPF podpíšu ročne tisícky zmlúv a pri nájme štátnej pôdy postupujú podľa vopred definovaných a verejne dostupných kritérií. S firmami prepojenými na Antonina Rodu boli podpísané nájomné zmluvy štatutármi SPF takmer pred 15 rokmi. V období 2012-2016 boli podpísané v drvivej väčšine len dodatky, ktorých obsahom je predovšetkým zvýšenie nájomného. Tie sa netýkali len predmetných zmlúv, ale všetkých nájomných zmlúv pre celé Slovensko.

Za pôsobenia Gabriely Matečnej sa zo Slovenského pozemkového fondu stala vysoko efektívna a transparentná inštitúcia, ktorá aj vďaka tomu mnohonásobne zvýšila príjmy štátu. Transparentnosť a zverejňovanie informácií je v súčasnosti prioritou celého agrorezortu. Vykonali sme už množstvo konkrétnych opatrení vo všetkých inštitúciách patriacich do pôsobnosti ministerstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy