Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Chcete darovať dve percentá z daní? Vyvarujte sa týchto 10 chýb
Zdielať na

Chcete darovať dve percentá z daní? Vyvarujte sa týchto 10 chýb

BRATISLAVA / Fyzické a právnické osoby, ktoré podávajú daňové priznanie, majú možnosť darovať dve percentá zo svojich daní priamo v daňovom priznaní. Finančná správa pripravila zoznam najčastejších chýb, ktorým by sa daňovníci mali vyvarovať.

Ako každý rok, aj tento majú daňovníci možnosť darovať 2 percentá zo svojich daní neziskovým organizáciám, občianskym združeniam alebo nadáciám. Zamestnanci, ktorým zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie dane, tak môžu spraviť len predložením Vyhlásenia o poukázaní podielu zaplatenej dane na tlačive. V súvislosti s poukazovaním dvoch percent sa finančná správa stretáva aj s tým, že nie všetky tlačivá sú vyplnené správne. Finančná správa z toho dôvodu pripravila prehľad 10 najčastejších chýb, ktorých sa daňovníci dopúšťajú a treba sa im vyvarovať.

Zoznam najčastejších chýb:

1. Daňovník podá VyhláseniePotvrdenie o zaplatení dane na starých, neštruktúrovaných vzoroch. Od 1.1. 2018 došlo k legislatívnej zmene, pričom podľa tejto zmeny sú daňové subjekty povinné podávať Vyhlásenie na štruktúrovanom vzore označenom ako V2Pv17_1 a Potvrdenie o zaplatení dane na vzore V2Pv17_P.

2. K samostatnému Vyhláseniu nepredloží daňovník Potvrdenie o zaplatení dane, ktoré musí byť prílohou Vyhlásenia.

3. Daňovník nesprávne vyplnil „Dátum zaplatenia dane“ (r. 14 v samostatnom vyhlásení). 

4. Daňovník nesprávne vyplnil IČO prijímateľa v samostatnom vyhlásení. IČO prijímateľa sa zarovnáva sprava a ak obsahuje menej ako 12 číslic, nepoužité polia ostávajú prázdne. Do položky IČO sa vpisujú len číselné znaky zhodné s tými, ktoré sú uvedené v zozname prijímateľov Notárskej komory. Nevpisujú sa teda žiadne iné znaky, ako napr. lomítko a iné.

5. Prijímateľ sa nenachádza v aktuálnom zozname prijímateľov pre daný rok. Daňovník (poskytovateľ) môže vo vyhlásení uviesť len prijímateľa, ktorý sa nachádza v aktuálnom zozname Notárskej komory SR. V prípade, že nebude vo vyhlásení uvedený aktuálny prijímateľ, zaniká daňovníkovi priamo zo zákona nárok na poukázanie dvoch percent.

6. Daňovník nečitateľne vyplnil Vyhlásenie.

7. Daňovník nesprávne uviedol identifikačné a adresné údaje poskytovateľa a identifikačné a adresné údaje prijímateľa.

8. Daňovník nedodržal termín podania. Daňové priznanie, ktoré obsahuje Vyhlásenie, musí byť podané v zákonnej, respektíve predĺženej lehote na podanie daňového priznania a samostatné Vyhlásenie v lehote do 30.4.2018.

9. Daňovník nesprávne vyčíslil sumu percentuálneho podielu dane.

10. Daňovník nepredložil Potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti. Ak totiž daňovník chce poukázať až 3 percentá zaplatenej dane, musí predložiť správcovi dane spolu s Vyhlásením aj písomné Potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti, ktorým potvrdí, že v zdaňovacom období, ktorého sa vyhlásenie týka, vykonával dobrovoľnícku činnosť počas najmenej 40 hodín.

Ak je vyhlásenie na poukázanie podielu zaplatenej dane chybné, správca dane vyzve daňovníka na jeho opravu v určenej lehote. Ak daňovník v určenej lehote chybu neodstráni, podiel zaplatenej dane nebude správcom dane poukázaný. Ak vyhlásenie obsahuje nesprávne údaje o prijímateľovi, nárok na poukázanie podielu zaplatenej dane zanikne automaticky. V  tomto prípade správca dane výzvu na opravu nesprávnych údajov nezasiela. Zoznam zapísaných príjemcov pre rok 2018 je možné nájsť na stránke Notárskej komory Slovenskej republiky

Súvisiace články

Najčítanejšie správy