Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nový plán proti radikalizácii. Francúzi sa zamerali na deti
Zdielať na

Nový plán proti radikalizácii. Francúzi sa zamerali na deti

PARÍŽ / Francúzsko chce v rámci svojej krajiny zabezpečiť ochranu svojich obyvateľov proti radikalizácii, ktorá mnohokrát vedie k terorizmu. Vláda sa vo svojom novom zákone snaží o ochranu mladých pred vplyvom radikálnych názorov.

Od tragického útoku v parížskom klube Bataclan uplynuli už dva roky a skončil aj vyhlásený výnimočný stav. Najnovšie vo Francúzsku začal platiť nový protiteroristický zákon, v ktorom sú uzákonené mnohé prvky výnimočného stavu, čo kritizujú ochrancovia ľudských práv a aj OSN. Avšak francúzska vláda neostala len pri tomto riešení, snaží sa odstrániť príčinu opakujúcich sa teroristických útokov, konkrétne radikalizáciu mladých francúzskych moslimov. 

Národný plán prevencie v sebe zahŕňa 60 opatrení, ktoré sa sústreďujú na päť hlavných cieľov: ochrániť mysel ľudí pred radikalizáciou, dokončiť sieť na prevenciu a detekciu radikalizácie, porozumieť a predvídať evolúciu radikalizácie, vyhodnotiť prijaté opatrenia a vylepšiť profesionalitu miestnych aktérov a adaptovať odpojenie (deradikalizáciu).

V súčasnej dobe je naprieč krajinou uväznených 500 ľudí za činy súvisiace s terorizmom. Ďalších približne 1100 väzňov sa podľa údajov stihlo práve vo väzniciach radikalizovať. Preto by nový zákon mal priniesť aj oddelené väzenia na zabezpečenie boja proti radikalizácii. Francúzske úrady by zároveň chceli vytvoriť centrá, ktoré by pomáhali znovu integrovať odsúdených radikálov. Avšak podľa BBC v minulosti podobné centrá boli nazývané "akadémiami džihádu" pretože združovali rovnako zameraných jedincov. "Samozrejme, radikalizovaní väzni sa budú stretávať, ale o to nejde, pretože skutočná práca bude prebiehať počas rozhovorov odborníkov s väzňami" uviedol Youssef Badr, hovorca francúzskeho ministerstva spravodlivosti. Podľa BBC Francúzsko v súčasnej dobe monitoruje viac ako 12-tisíc ľudí, u ktorých sa objavujú náznaky radikalizácie. 

Nová vládna stratégia upriamuje pozornosť najmä na deti. Učitelia v školách majú špecializované školenia, o tom, aby vedeli deti viesť k rozpoznávaniu faktov v správach, ktorými sú obklopené. Rovnako deti navrátilcov z radov Islamského štátu, dostanú psychologickú podporu zo strany štátu. Omnoho prísnejšie pravidlá sú zavedené aj na súkromných školách islamu. 

Zákon a rovnako snahy o zmiernenie radikalizácie sa neobjavili vo francúzskej spoločnosti prvýkrát. Už po útoku na redakciu Charlie Hebdo v roku 2015 vtedajší premiér Manuel Valls zaviedol sadu opatrení proti terorizmu. V roku 2016 francúzska vláda spustila kampaň Toujours le choix (Vždy existuje voľba) a twitterovský účet Stop džihádizmu. "Radikalizovať sa znamená zničiť svoju rodinu, svoj život i životy ostatných. Vždy máte na výber," znie odkaz vlády v rámci kampane.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy