Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prokurátor zastavil trestné stíhanie proti nášmu kolegovi, komentátorovi noviny.sk, Arpádovi Soltészovi
Zdielať na

Prokurátor zastavil trestné stíhanie proti nášmu kolegovi, komentátorovi noviny.sk, Arpádovi Soltészovi

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Špeciálna prokuratúra zastavila trestné stíhanie proti novinárovi a komentátorovi portálu noviny.sk, Arpádovi Soltészovi. Informáciu televízii JOJ potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR po preskúmaní vyšetrovacieho spisu zrušil uznesenie vyšetrovateľa Národnej protiteroristickej jednotky NAKA o začatí trestného stíhania vo veci facebookového statusu Arpáda S. Podľa prokurátora rozhodnutie vyšetrovateľa bolo nezákonné a neopodstatnené," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. "Dôkazy zadokumentované vo vyšetrovacom spise neopodstatňujú viesť v danej veci trestné stíhanie zo spáchania akéhokoľvek trestného činu extrémizmu," dodala.

Arpád Soltész rýchlosť, s akou sa v tejto veci konalo, ocenil. "Rýchlosť s akou prokurátor rozhodol ma prekvapila a potešila. Napriek všetkým problémom, ktoré v našej krajine máme, verím a často aj hovorím, že systém ako celok sa zlepšuje. Som rád, že sa to potvrdilo aj v prípade, ktorý sa ma dotýka osobne," uviedol. 

Podľa novinárov ide o kontroverzný prípad, ktorý môže byť precedensom aj pre celú novinársku obec. "Znamená to, že aj novinári, ktorí sa vyjadrujú k aktuálnym kauzám sa budú cítiť zastrašení," uviedol Daniel Milo, analytik Globsec.

Arpád Soltész na svoj facebookový profil napísal status, ktorým ironizoval rasistov: "Nie som rasista, ale vážne nemôžem vystáť bielu spodinu." Sympatizant kotlebovej ĽSNS podal za toto vyjadrenie na políciu podnet. Cez víkend sa na sociálnej sieti fanúšik ĽSNS pochválil tým, že Národná kriminálna agentúra už začala trestné stíhanie vo veci, čo je podľa viacerých novinárov absurdné. Spis si preto vyžiadal aj dozorujúci prokurátor, ktorý v stredu rozhodol o zastavení trestného stíhania.

Pavol Múdry v tejto súvislosti hovoril o krehkej slobode médií. "Tu by sa mala celá novinárska obec postaviť a vysmiať sa polícii, že takéto podanie prijala," uviedol Múdry. "Každý rasista začína svoju výpoveď vetou, že ja nie som rasista, ale. Za tým ale príde niečo fašistické, rasistické, neonacistické. To som ironizoval, že nie som rasista ale, neznášam bielu spodinu, pričom biela spodina je technický termín, ktorý hovorí o nejakom sociálnom statuse, nie o rase," vysvetlil Arpád Soltész. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy