Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Európsku úniu by mohli nahradiť Spojené štáty európske. Veľké nadšenie zatiaľ nepanuje
Zdielať na

Európsku úniu by mohli nahradiť Spojené štáty európske. Veľké nadšenie zatiaľ nepanuje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do roku 2025 by sa Európska únia mala premeniť na akési Spojené štáty európske. Krajina, ktorá nebude súhlasiť, bude musieť odísť. Takto rázne ešte pred Vianocami hovoril predseda nemeckých sociálnych demokratov Martin Schulz. Slovenskí europoslanci jeho víziu rozhodne neprivítali s nadšením.

Martin Schulz bol ešte pomerne nedávno predsedom Európskeho parlamentu. Svojim reformným plánom sa chce postaviť najmä proti narastajúcemu vplyvu nacionalistických a extrémistických zoskupení v Európe. Slovenským europoslancom sa však nepozdáva ani jeho obsah, ani pomerne radikálny slovník. "Keď prídu vyslovene extrémistické sily a požadujú, že EÚ musí zaniknúť, tak sú to rovnako nebezpečné reči, ako keď príde ten opačný extrémizmus, že do 8 rokov musí vzniknúť superštát, a komu sa to nepáči, má odísť," hovorí europoslanec Richard Sulík. "Určite sa nezačína žiadna debata tým, že sa vyhrážate niekomu. Čiže spôsob, akým to povedal, je pre mňa neakceptovateľný, lebo nemôže začať debatu tým, že povie, že kto nesúhlasí, tak ide z kola von," myslí si europoslankyňa Jana Žitňanská.

Hoci Európska únia je úspešný projekt, vždy možno pomery v nej vylepšovať. Dohody v niektorých témach sa však rodia pomerne ťažko, a občas o to viac, že niektoré krajiny pravidelne vkladajú nohu do dverí, a všetko bruselské len kritizujú. "Niektoré štáty nechcú ísť spoločne a to vlastne brzdí EU, lebo my chceme, aby sme pomohli tým najslabším krajinám, pretože vieme, že aj my sme členmi EU a únia chcela pomôcť nám, aby sme boli silnejší," povedal europoslanec Vladimír Maňka.

Slovenskí europoslanci v princípe neodmietajú diskusie o reformách, ako vylepšiť polmiliardovú veľmoc EU. Nateraz sa však zdá, že to asi nebude prostredníctvom plánu Martina Schulza. "Rozhodne nezdieľam túto jeho víziu a som si istý, že budúcnosť Európy je založená na slobodnej únii, členských štátov, a nie na nejakej centralizácii, či federalizácii," myslí si europoslanec Ivan Štefanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy