Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na osemročné gymnázium sa môže dostať iba päť percent žiakov. Záujemcov je oveľa viac
Zdielať na

Na osemročné gymnázium sa môže dostať iba päť percent žiakov. Záujemcov je oveľa viac

BRATISLAVA / Osemročné gymnáziá už nebudú môcť prijať toľko žiakov ako doteraz. V minulosti sa schválil zákon, podľa ktorého od najbližšieho školského roka môžu tieto gymnáziá prijať len 5 percent detí zo základných škôl. Najväčší problém s týmto limitom má Bratislava, kde na osemročné gymnáziá chodí až 19 percent žiakov. Ministerstvo školstva tento zákon síce chce zmeniť, ale viaceré osemročné gymnáziá ani napriek tomu neotvoria v septembri jedinú novú triedu.

Deti zo základných škôl hlavne v Bratislave už nebudú tak hromadne odchádzať na osemročné gymnáziá ako doteraz. Aj toto sú dôvody. "Aby tie najšikovnejšie deti neodchádzali na osemročné gymnáziá, aby ten priemer sa vymazal z tých tried. Aby tie šikovnejšie deti posúvali aj tie menej šikovné," vraví riaditeľka jednej zo základných škôl, Erika Drgoňová. 

Ďalším z dôvodov bolo aj to, že pri takom kvante detí, ktoré sa na gymnázium dostali, boli často iba priemerne nadané. "Tým pádom žiaci na základných školách dosahujú horšie výsledky," tvrdí Ria Feik Achbergerová, z komunikačného oddelenia Ministerstva školstva SR. 

Bratislava má problém 

Podľa súčasného zákona má odísť na osemročné gymnáziá iba 5 percent žiakov, práve kvôli Bratislave chce súčasná ministerka školstva posunúť hranicu na 10 percent. Pre Bratislavu to ale aj tak bude znamenať škrtanie tried. "Bratislavský kraj sa bude musieť redukovať, ale naozaj tých 20 percent bolo veľa," hovorí ministerka školstva Martina Lubyová.

Na poslednú chvíľu

"Budeme sa snažiť, aby to bolo čím skôr. Aby sa do momentu prijímačiek vyriešila táto situácia," dodáva ministerka. Bratislavský kraj otvorí v septembri o šesť tried menej, ako v minulých rokoch. Kto otvorí koľko škôl sa rozdeľuje podľa určitého kľúča, no niektoré osemročné gymnáziá už dostali rozhodnutie, podľa ktorého nebudú môcť otvoriť ani jedinú novú triedu. 

Pozrite si archívnu reportáž o zmenách v školstve: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy