Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Začína sa plesová sezóna. Tradične ju odštartoval Ples v opere SND
Zdielať na

Začína sa plesová sezóna. Tradične ju odštartoval Ples v opere SND

BRATISLAVA / Plesovú sezónu tohto roka otvára už tradične dobročinný Ples v opere. Ten je považovaný za najvýznamnejšie spoločenské podujatie na Slovensku.

Osemnásty ročník Plesu v opere nie je len spoločenským podujatím, ktoré každoročne svojou prítomnosťou poctia významné osobnosti spoločenského, kultúrneho a hospodárskeho života. Jeho dobročinný rozmer totiž organizátori považujú za jeho najsilnejšiu a najvýraznejšiu črtu, na ktorú kladú dôraz. Od roku 2010 prerozdelil Ples v opere úctyhodnú sumu jeden a pol milóna eur, ktoré putovali na dobročinné účely.

Poslaním Plesu v opere je vďaka pomoci významných hostí v spolupráci s mimovládnymi neziskovými organizáciami Koalíciou pre deti Slovensko a Nadáciou pre deti Slovenska podporiť program inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením. Hlavným cieľom je podpora pozitívnej, tvorivej a priateľskej klímy v triedach so žiakmi so zdravotným znevýhodnením i podpora školských asistentov, možností ich ďalšieho vzdelávania či vzájomnej výmeny skúseností.

Nad 18. ročníkom dobročinného Plesu v opere prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Slovenská hlava štátu zároveň vyjadrila podporu dobročinnému zámeru podujatia, ktoré sa tento rok zameriava na zlepšenie podmienok pre vzdelávanie detí so zdravotným znevýhodnením. "Som presvedčený, že je povinnosťou každého úspešného človeka podeliť sa o svoj úspech s tými, ktorí v živote toľko šťastia nemali, preto oceňujem charitatívny rozmer tejto plesovej udalosti. Teší ma, že tohtoročná pomoc bude smerovať na vzdelávanie detí so zdravotným znevýhodnením,“ povedal prezident Andrej Kiska.

Tento rok si ples svojím programom uctí sté výročie založenia spoločného Československého štátu. V programe preto vystúpia osobnosti zo slovenskej a českej hudobnej scény. "Na Plese v opere vystúpi Miroslav Žbirka, prvý slovenský interpret, ktorý v Československu získal Zlatého slávika. Program doplnia aj ďalší interpreti, rovnako úspešní u nás aj v susednej Českej republike – famózna Jana Kirschner, Katka Knechtová, Dan Bárta či známa skupina Lucie vo svojej pôvodnej formácii. Taktiež napríklad aj ľudová hudba Lúčnice," opisuje riaditeľka Plesu v Opere Andrea Cocherová.

Večerom bude hostí sprevádzať prvá dáma prvej divadelnej scény SND - Božidara Turzonovová. Ambasádorkou dobročinného poslania Plesu v opere sa tak ako vlani stala Emília Vašáryová, ktorá je aj členkou Čestného plesového výboru. Hostia, presnejšie 300 párov, tak dnes večer spoja príjemnú zábavu s užitočným. Výťažok z päťstoeurového vstupného poputuje pre deti so zdravotným znevýhodnením.

Pozrite si kam poputujú vyzbierané peniaze:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy