Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vysoké Tatry sa zmenili na krajinu ľadovej krásy
Zdielať na

Vysoké Tatry sa zmenili na krajinu ľadovej krásy

VYSOKÉ TATRY / Na Hrebienku sa začal šiesty ročník mimoriadne pôsobivej akcie Tatry Ice Master. Tri dni budú sochári spracovávať 50 ton ľadu. Už v prvý deň podujazia ľadová krása ich diel vyrážala dych.

Organizátori podujatia mali obavy z počasia. So sochármi ale prišiel do Tatier aj mráz. "Je to výborné, dostávame sa pomaly pod nulu a úplne nám to stačí" tvrdí slovenský sochár Miroslav Trnovský. Na Hrebienku sa stretli umelci z rôznych kútov sveta, chýbali len zástupcovia z Afriky. 

Medzi ľadovými umelcami boli aj umelci z naozaj exotickej krajiny - z Malajzie. Ich dielo pripomínalo loď malajského piráta Sandokana. "Začali najprv vyrezávaním ovocia a potom našli nejaké prepojenie s ľadom" hovorí riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Veronika Littvová.

Ľadové diela si prišli pozrieť aj tatranskí návštevníci. "Pekné to je, klobúk dole," chválila prácu sochárov turistka. Návštevníci podujatia sa mohli tešiť aj na večerný program. Priamo z Londýna ich prišla zahriať speváčka Jana Kirschner. "Ja už som hrala asi úplne všade, takže mňa to tu neprekvapí," povedala na margo tatranskej zimy Kirschner. "Dnes som vstávala o štvrtej ráno, aby som doletela z Londýna a zasiahla ma tatranská zima, ale zvykla som si veľmi rýchlo. Musím povedať, že tatranská zima je milosrdnejšia, než tá londýnska," dodala s úsmevom speváčka.

Návštevníkom sa oplatí prísť aj nasledujúce dni. Po voľnej tvorbe totiž budú musieť sochári zvládnuť aj predpísané témy. "To znamená krajina, z ktorej pochádzam a potom nejaké umelecké dielo," približuje Littvová.

Pozrite si aj archívnu reportáž o tatranských sochách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy