Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Poslanci už nemusia cestovať do zahraničia - môžu robiť videohovory z novej miestnosti v národnej rade
Zdielať na

Poslanci už nemusia cestovať do zahraničia - môžu robiť videohovory z novej miestnosti v národnej rade

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Pokrok sa nedá zastaviť ani v slovenskom parlamente. V národnej rade spustili systém videokonferenčných hovorov. Ide o miestnosť pre 20 ľudí, ktorí môžu komunikovať prostredníctvom niekoľkých kamier so svojimi partnermi po celom svete.

Aj keď parlament neeviduje presný počet zahraničných služobných ciest poslancov, od nového systému sľubuje ušetrenie času aj peňazí na služobky.Hovorca NR SR Tomáš Kostelník vraví: "Je predpoklad, že nebudú musieť toľko cestovať, lebo pri pozvaniach vo veľa prípadoch je možnosť videokonferencií." Keďže pôjde o rokovania na úrovni národnej rady, systém musí byť oveľa prísnejšie zabezpečený. V špeciálnej miestnosti na Bratislavskom hrade je hneď niekoľko inteligentných kamier, ktoré pri hromadnej účasti samé nájdu a snímajú toho, kto v danej chvíli reční.

Šéf zahraničného výboru, poslanec František Šebej, sa však o nových možnostiach dozvedel až od televízie JOJ. "Ma to prekvapuje, lebo som o tomto pláne nevedel, ale podľa mňa videokonferencie sú možné a užitočné a výborná vec v prípade, ak z nejakých dôvodov nie je možný priamy kontakt." Diplomacia sa samozrejme nedá robiť výhradne na diaľku, osobný kontakt je na nezaplatenie. Tento systém stál 32 tisíc eur a vzhľadom na špičkovú techniku a možnosť aj mobilného využitia by mohol slúžiť ešte dlhé roky.

Snaha šetriť peniaze sa vždy cení, aj keď nájsť ohľadne financií v Národnej rade spoločnú reč nie je zväčša jednoduché:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy