Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štátnemu tajomníkovi vzala Lubyová sedem odborov. Bugárovi sa to nepáči
Zdielať na

Štátnemu tajomníkovi vzala Lubyová sedem odborov. Bugárovi sa to nepáči

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministerka školstva oklieštila kompetencie štátnemu tajomníkovi, ktorý na ministerstve zastupuje stranu Most-Híd. Z 8 odborov, ktorým doteraz šéfoval, mu ministerka nechala iba jeden. Ministerstvo argumentuje tým, že ide len o organizačnú zmenu, Béla Bugár ale očakáva, že sa o celej veci bude ešte rokovať, inak to chce riešiť na vyšších miestach.

Doteraz Peter Krajňák ako štátny tajomník šéfoval na Ministerstve školstva sekcii regionálneho školstva, pod ktorú patrí osem odborov. Je medzi nim napríklad aj odbor základných škôl či gymnázií a jazykových škôl. Od 1.1.2018 mu však na riadenie zostal len jeden odbor. A tak už nebude šéfovať 53 zamestnancom ale len deviatim. "V rámci zmeny organizačnej štruktúry bol pre pána štátneho tajomníka vytvorený nový odbor pre výchovu a vzdelávanie národnostných menšín a inkluzívneho vzdelávania. Ministerstvo školstva pripisuje tejto téme veľký význam," píše v oficiálnom vyjadrení Ministerstvo školstva SR.

​Podľa bývalého ministra školstva takéto zmeny na chod ministerstva veľký dopad nemajú, ale ide o niečo iné. "Sú tam tí štátni tajomníci na to, aby robili akúsi krížovú kontrolu. Takže je to politická otázka, je to na lídroch koaličných strán do akej miery sú spokojní, alebo nespokojní s tým, že ich štátni tajomníci svojim spôsobom stratili možnosť takejto kontroly," myslí si bývalý minister školstva, Juraj Draxler.

Štátny tajomník dúfa, že s ministerkou ešte zmeny v organizačnej štruktúre prekonzultujú. "V tejto chvíli je prisľúbené rokovanie, takže celú túto vzniknutú situáciu si preberieme a ja verím, že sa nájde rozumné a praktické riešenie," povedal štátny tajomník MŠ SR, Peter Krajňák.

Ak sa nedohodnú, šéf Mostu Hid chce celú situáciu posunúť vyššie. "My sme sa dohodli s pani ministerkou, že najprv bude rokovať s pánom štátnym tajomníkom a skúsia nájsť nejakú dohodu a potom na základe buď bude potrebné to riešiť na vyššej úrovni, alebo nie. Uvidíme," vyjadril sa Béla Bugár.

"Je to pre nich situácia, keď im SNS oznámila, že Ministerstvo školstva preberá úplne do svojich rúk a to, že na čom sa pôvodne dohodli už neplatí. Takže vyslovene sa to podobá na porušenie dohody," myslí si o situácii politický komentátor, Marián Leško.

Pozrite si archívnu reportáž o ďalšej zrušenej inštitúcii:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy