Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prezident Kiska vymenoval nových sudcov. Dúfa v ich profesionalitu
Zdielať na

Prezident Kiska vymenoval nových sudcov. Dúfa v ich profesionalitu

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska vymenoval troch nových ústavných sudcov napriek tomu, že s rozhodnutím ústavného súdu, ktorý rozhodol, že tak musí urobiť, nesúhlasí. Podľa prezidenta išlo o najhoršie rozhodnutie ústavného súdu v histórii.

Prezident vo štvrtok vymenoval za sudcov ústavného súdu Miroslava Duriša, Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku. Novým sudcom zaprial veľa energie a síl, pretože budú sudcami najdôležitejšej súdnej inštitúcie v krajine. "Chcem dnes vyjadriť nádej, že sa čakanie našej krajine vyplatilo. Chcem vyjadriť nádej, že svojou prácou prispejete k posilneniu autority ústavného súdu v očiach odbornej, ale aj širšej verejnosti," povedal prezident Kiska novým sudcom. 

Podľa prezidenta nesú sudcovia veľkú zodpovednosť. Vyjadril tiež nádej, že svoju úlohu budú vykonať s čo najväčšou profesionalitou. 

Andrej Kiska spočiatku odmietol sudcov vymenovať, pretože podľa neho nespĺňali nároky spojené s vykonávaním tejto funkcie. Prezident tvrdil, že traja uchádzači doteraz neprejavili záujem o ústavné právo alebo nemajú sudcovské skúsenosti. 

Prvý senát ústavného súdu ale rozhodol, že prezident nevymenovaním kandidátov za sudcov ústavného súdu porušil práva kandidátov. Senát zrušil rozhodnutie prezidenta o nevymenovaní a súčasne mu prikázal, že má znova konať vo veci a vymenovať troch sudcov ústavného súdu.

Prezident tak urobil, no pri svojom verejnom prejave o vymenovaní sudcov dal najavo svoju nespokojnosť s rozhodnutím. "Bol to spor o tom, aké poslanie má súd plniť. Žiaľ, minulý týždeň sa potvrdili najhoršie obavy. Rozhodnutie ústavného súdu vstúpi do dejín ako jedno z najhorších rozhodnutí a je prejavom pohŕdania Ústavy Slovenskej republiky," povedal Kiska.

Ďalšie pokračovanie sporu by podľa prezidenta k ničomu dobrému neviedlo. "Smerovalo by to už len k rozvratu ústavných princípov nášho štátu. Nech som akokoľvek silne presvedčený, že pravda je na mojej strane, v spore nebudem pokračovať. Radšej prijmem prehru v jednej bitke, aby sme v zápase o dobré súdnictvo mohli pokračovať ďalej," povedal prezident. 

Andrej Danko s vymenovaním naďalej nesúhlasí

V roku 2016 sa skončilo funkčné obdobie Ľubomíra Dobríka. Na jeho miesto boli zvolení parlamentom dvaja kandidáti - Mojmír Mamojka a Jana Laššáková. „Sú to dve osobitné voľby a osobitné procesy, v ktorých nie je možné zamieňať kandidátov,“ zdôraznil Danko s tým, že prezidentovi zasiela list, aby zvážil pri vymenovaní nových sudcov jeho argumentáciu.

Vo štvrtok sa po vymenovaní vyjadril aj Andrej Danko. "Došlo k poškodeniu niektorého z týchto kandidátov a došlo k neakceptácii voľby národnej rady. Prvotným predpokladom je, že niektorí z účastníkov sú na svojich právach dotknutí a obrátia sa na ústavný súd. Preto som v stredu poslal list prezidentovi. V národnej rade sme si splnili všetky povinnosti, nie je akceptovaná vôľa a výber národnej rady," uviedol.

Predseda národnej rady si stojí za tým, že národná rada voľbu kandidátov vykonala správne. "Odmietam, aby národná rada bola niekedy v budúcnosti obviňovaná z toho, že nejako pochybila. Pani Laššáková a Mamojka išli do voľby s tým, že jedno z nich ústavným sudcom bude a niekto nie, oni išli na miesto pána Dobríka. Je mi naozaj veľmi ľúto, že dnes to vyzerá, ako keby som bol proti všetkým. Do budúcna ešte viac vyšperkujem proces v národnej rade," povedal Danko. 

Andrej Danko tiež uviedol, že bude ďalej postupovať podľa práva, čím nevylučuje ani požiadanie ústavného súdu o výklad ústavy. Následkom jeho krokov by malo byť odstránenie nedostatkov pri procesoch v budúcnosti. "Môže sa stať, že pani Laššáková a pán Mamojka sa zamyslia nad tým, že im bolo pridelené viac práva ako malo byť a môže sa stať, že odstúpia," uviedol Danko.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy