Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Diviačia choroba pustoší poľovníckych psov. Obete pribúdajú
Zdielať na

Diviačia choroba pustoší poľovníckych psov. Obete pribúdajú

PORÚBKA / Poľovníci a chovatelia psov na severovýchode Slovenska sú v pohotovosti. Veterinári zaznamenali viaceré úhyny. Môže za to kontakt s nakazenou diviačou zverou. Diviaky sú len nosičmi vírusového ochorenia, no u psov je úmrtnosť stopercentná.

Leonard z Porúbky poľuje 56 rokov. Nebezpečné ochorenie ho pripravilo o sučku, domáceho miláčika. Celá rodina to nesie ťažko. "Ja som ho držal až do rána, do pol tretej na rukách, tam pomaly skonal. Nevedel som, že je to tá zákerná choroba. Jednému poľovníkovi zahynuli vlčiaky strážne," uviedol Staško. 

"Poľovnícku prax vykonávam 30 rokov, ale na taký prípad si nespomínam, aby v našej oblasti bol postihnutý psík takouto chorobou," povedal predseda poľovníckej komisie Slovenskej poľovníckej komory v Humennom Jaroslav Dutko.

Mŕtvych psov pribúda 

Uhynutých psov v regióne pribúda. Veterinári poznajú dôvod. "Pes prišiel už v takom štádiu, že už mal kŕče, bol paralyzovaný pri laboratórnych vyšetreniach. Po röntgene sme dospeli k tomu, že po kontakte s diviakom bol pes infikovaný herpesvírusom, ochorenie sa volá Aujeszykoho choroba," opísal veterinárny lekár Vladislav Juško.  Choroba má pomerne rýchly spád. "Psíky do 48 hodín od prvých príznakov uhynuli. Boli to skúsené psy, mali za sebou duričské skúšky, niekoľkoročné úsilie vyšlo nazmar," tvrdí Dutko.

Ochorenie veterinári zaznamenali na viacerých miestach, a to v okolí Medzilaboriec, no tiež po spoločnej poľovačke v Porúbke, neďaleko Humenného. Diviak je iba prenášačom. Nakaziť môže akékoľvek iné zviera. Protilátka neexistuje. Úmrtnosť je stopercentná. Chovatelia ošípaných sa tak nechránia iba pred africkým morom ošípaných. 

Cvičiteľ policajných psov je obozretný tiež. Vraví, že pre každého chovateľa je to veľká rana. "Moji psy sú kŕmení hlavne kuracím mäsom alebo granulami," uviedol špecialista na výcvik policajných psov Valér Vitrikuš. Opatrenia už prijala aj regionálna poľovnícka komora. "Aby sa psy na spoločných poľovačkách nekontaktovali s diviačovu zverou, neoblizovali telesné otvory alebo krv, nedajbože, aby sa dostali k vývrhom, je potrebné vývrhy asanovať," tvrdí Dutko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy