Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prezident Zeman vymenoval predsedu ANO Babiša za českého premiéra
Zdielať na

Prezident Zeman vymenoval predsedu ANO Babiša za českého premiéra

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

PRAHA / Prezident Miloš Zeman v stredu popoludní vymenoval predsedu hnutia ANO Andreja Babiša premiérom. Babiš následne zložil premiérsky sľub.

Celú vládu, ktorá nahradí kabinet Bohuslava Sobotku (ČSSD), vymenuje prezident za týždeň. Babiš plánuje vytvoriť menšinový jednofarebný kabinet doplnený o nestraníkov, dostatočnú podporu v Snemovni mu zatiaľ ostatné strany nesľúbili.

V Babišovej vláde by malo pokračovať päť ministrov z doterajšieho kabinetu. Minister životného prostredia Richard Brabec, minister spravodlivosti Robert Pelikán a minister dopravy Dan Ťok zostanú na svojich pozíciách, minister obrany Martin Stropnický sa presunie do čela diplomacie a jeho pozíciu prevezme doterajšia ministerka pre miestny rozvoj Karla Šlechtová. S ďalšími kandidátmi na vládne posty sa chce prezident v nadchádzajúcich dňoch stretnúť, až potom vládu vymenuje.

Zeman pristúpil k vymenovaniu Babiša premiérom rýchlejšie ako pred štyrmi rokmi k vymenovaniu Sobotku. Vtedajší predseda ČSSD čakal na vymenovanie 83 dní od volieb, Babiš sa stal premiérom 46 dní po skončení hlasovania. Zeman tiež po Babišovi na rozdiel od Sobotku vopred nepožaduje podpisy 101 poslancov, ktorí v Snemovni podporia vládu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy