Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tripartita rokovala o zvýšení príplatkov za prácu. Dohodli sa, že sa dohodnú
Zdielať na

Tripartita rokovala o zvýšení príplatkov za prácu. Dohodli sa, že sa dohodnú

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zvýšenie príplatkov za nočnú prácu a za prácu počas víkendu alebo počas sviatku, potešil zamestnancov. Zamestnávatelia ale spokojní nie sú. Preto sa oba tábory stretli na rokovaní hospodárskej rady. A dohodli sa, že sa dohodnú.

Navrhované zvýšenie príplatkov za prácu v noci a počas sviatku, ako aj zavedenie príplatkov za prácu v sobotu a nedeľu je pre zamestnávateľov absolútne neakceptovateľné. Po mimoriadnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR to uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Roman Karlubík. "Takto predkladaný zákon by mohol mať pre niektorých fatálne dôsledky, čo sa týka finančných nákladov," upozornil. Legislatívna úprava by mohla mať podľa neho likvidačné dôsledky najmä na malé a stredné podniky v niektorých regiónoch a v niektorých sektoroch. 

Prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga upozornil na to, že navrhovanými zmenami by sa príplatky vo firmách zvýšili viac ako šesťnásobne. Na niektorých zamestnávateľov by mali podľa neho nulový dopad, u niektorých zamestnávateľov by sa mzdové náklady zvýšili o niekoľko percent a u iných o desiatky percent. "Ani jeden z predstaviteľov Republikovej únie zamestnávateľov nehrozil tým, že dôjde k zatvoreniu podnikania alebo k zatvoreniu firmy," zdôraznil. Podľa neho to ale neznamená, že sa nemôže znížiť počet zamestnancov v niektorých firmách. "Každý bude hľadať efektívnejší spôsob, ako zabezpečiť to, aby bol v súlade s legislatívou a aby mohol vyrábať a znášať náklady, ktoré sú prijateľné," dodal.

Podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera sa rysuje kompromis pri príplatkoch za nočnú prácu. "Nehovorme len o pekároch, hovorme o zamestnancoch, ktorí pracujú len v noci," povedal. Pri týchto zamestnancoch bude podľa Richtera Smer hľadať "nejakú možnosť a formu, aby riešenie, ktoré sa pripravuje, zvýhodnilo aj týchto zamestnancov, ale aby nebolo likvidačné". Kompromisným riešením by tak bola iná úprava vo vzťahu k firmám, u ktorých prevláda nočná práca. Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová považuje navrhované príplatky za pozitívne opatrenie, a preto odborári tieto zmeny podporujú.

Dohodli sa, že sa dohodnú

Počas trojhodinového rokovania zástupcovia tripartity napokon kompromis nenašli. "Bola prijatá spoločná dohoda, že sa k týmto zákonom ešte stretnú s ambíciou hľadať možný kompromis," vyhlásil po rokovaní minister Richter. Aj podľa predsedu Aliancie zamestnávateľov a živnostníkov Petra Kremského majú na hľadanie konsenzu ešte dosť času. "Máme ešte dva mesiace a dva týždne na to, aby sme spoločne došli k dohode, ktorá by nelikvidovala, ale by zvýhodňovala pracovníkov na nočných smenách," dodal.


Príplatky za prácu v noci a počas sviatku sa majú zvýšiť od mája budúceho roka. Súčasne sa má zaviesť príplatok za prácu v sobotu a nedeľu. Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce, ktorý do parlamentu predložili poslanci za stranu Smer. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy