Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ficov návrh na zmrazovanie platov Bugár nepodporí
Zdielať na

Ficov návrh na zmrazovanie platov Bugár nepodporí

Google News Button Sledovať správy

ŠAMORÍN / Strana Most-Híd nepodporí zmrazenie platov ústavných činiteľov. Vyhlásil to predseda strany Béla Bugár po rokovaní republikovej rady v Šamoríne.

Podľa Bugára by bolo dobré, aby si premiér Robert Fico vypočul názory vlastných poslancov i poslancov koalície. "Tu nejde len o platy, ale my za zmrazené platy hlasovať nebudeme. Či budú zvýšené o jedno, alebo sto eur, to je bezpredmetné. NR SR nie je podriadená vláde," vyhlásil Bugár s tým, že aj jeho strana má návrh riešenia, ale hovoriť o ňom zatiaľ nechce. "Musíme hľadať kompromisné riešenie," uviedol.

Bugár je za nové systémové riešenie, ktoré nikoho nebude nútiť v budúcnosti zmraziť platy. Pripustil, že jeho strana by podporila napríklad dočasné riešenie, akým môže byť symbolické zvýšenie platov o jedno euro. Takýto návrh by mohol parlament schváliť ešte na decembrovej schôdzi. O novom návrhu na úrpavu platov bude podľa neho národná rada rokovať až na jar.

Most-Híd považuje za neprijateľnú situáciu, ktorá vznikla po hlasovaní o skrátenom legislatívnom konaní. "Je potrebné zdôrazniť, že NR SR nie je podriadená ani vláde, ani premiérovi. SR je parlamentnou demokraciou, kde vláda zodpovedá parlamentu," upozornil Bugár s tým, že odkazovanie cez médiá v tak závažnej veci, ako je dôvera vlády, považuje za neprípustné.

O zmrazovaní platov teraz rozhodovať nebudú 

Poslanci národnej rady v utorok hlasovaním rozhodli, že na tejto schôdzi nebudú rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Pred hlasovaním zasadalo poslanecké grémium i koaličné poslanecké kluby, pretože opozícia so skráteným legislatívnym konaním nesúhlasila. Skrátené legislatívne konanie napokon nepodporili ani všetci koaliční poslanci. Za skrátené konanie nehlasovali viacerí poslanci za Smer. Zo Slovenskej národnej strany bol za skrátené legislatívne konanie len jej predseda Andrej Danko. Ostatní poslanci národniarov boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie z Mosta-Híd hlasoval predseda strany Béla Bugár a okrem neho aj traja poslanci z klubu. Ostatní boli proti alebo sa zdržali hlasovania. Za skrátené konanie boli všetci prítomní poslanci Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko.

Návrh na zmrazenie platov predložil premiér Robert Fico na rokovanie vlády ešte v novembri. Účelom navrhovaného zákona je ponechať platy niektorých ústavných činiteľov na úrovni roku 2017. Premiér Robert Fico očakáva, že poslanci svoje rozhodnutie o podpore zmrazovania platov do konca roka zmenia. "V opačnom prípade budem iniciovať spojenie hlasovania o platoch ústavných činiteľov s hlasovaním o dôvere vláde,“ vyhlásil Fico. 

​Poslanecký klub Smeru prišiel vo štvrtok s riešením, ktorým je, že platy poslancov by sa tento rok mali zmraziť cez pozmeňovací návrh k novele zákona o dani z príjmov. 

Súvisiace články