Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezident Kiska odletel na návštevu Mexika s meškaním. Bola za tým porucha lietadla
Zdielať na

Prezident Kiska odletel na návštevu Mexika s meškaním. Bola za tým porucha lietadla

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska mal v pondelok odletieť na pracovnú návštevu do Mexika, ktorá mala byť v tejto krajine premiérovou nielen pre Kisku. V Mexiku nebol dosiaľ žiadny slovenský prezident. Odlet sa odložil pre poruchu lietadla. Odletel až po 12 hodinovom meškaní.

Prezident Andrej Kiska sa v pondelok ráno pripravoval na historický prvú štátnickú návštevu Mexika. Do latinskej Ameriky ho mal previezť nový vládny Airbus, ktorého extra silné motory dokážu na jeden let prekonať oceán bez potreby dodatočného tankovania. Radostné očakávania zo 16 hodinového letu vynoveným štýlovým vládnym lietadlom prekazil olej na ploche pod lietadlom. V okamihu, keď už technici chceli ukončiť kontroly Airbusu a odovzdať kapitánovi lietadla. "Bolo to krátko pred odletom, prezident už bol na letisku," povedal prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Krpelan zverejnil na sociálnej sieti status: "Prezident Andrej Kiska mal dnes o 9:00 odlietieť na oficiálnu návštevu Mexika aj s podnikateľskou delegáciou. Pre poruchu lietadla sa odlet odkladá zatiaľ o 4 hodiny".

Prezident nie je poverčivý a odhalená chyba v hydraulickom systéme vládneho lietadla ho vôbec neznepokojila. Skôr naopak, technikov pozdravil a vrátil sa do svojej kancelárie s tým, že si na odstránenie poruchy pokojne počká. Aj celá 50 členná výprava zložená zo slovenských obchodníkov aj novinárov.

Nový Airbus ktorý obnovil slovenskú leteckú flotilu len nedávno, potreboval výmenu pokazenej súčiastky systému hydrauliky podvozku. "Lietadlo okamžite po zistení závady odletelo do Prahy, kde bola súčiastka vymenená. V najbližších hodinách bude lietadlo privezené späť do Bratislavy, kde bude pripravené na plánovaný let do Mexika," povedal hovorca MV SR, Peter Lazarov.

Technici predpokladali, že opravu stihnú zvládnuť tak, aby prezidentovi lietadlo pripravili na odlet do zámoria večer, približne do 20. hodiny.  To sa aj podarilo a po ôsmej večer lietadlo skutočne odletelo.

Od konca leta, keď Airbus nahradil služby starého ruského Tupoleva, žiadnu závažnejšiu poruchu zatiaľ nemal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy