Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Minister Gajdoš uspel. Vláda mu odklepla miliardový obchod
Zdielať na

Minister Gajdoš uspel. Vláda mu odklepla miliardový obchod

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Streda už tradične patrí rokovaniu vlády. Ministri mali na programe okrem iného modernizáciu slovenskej armády. Mali by sa dostať aj téme bukových lesov, ktorým hrozí odobranie štatútu chránenej oblasti UNESCO.

Slovenská armáda vyhlásila vojnu. Nie nepriateľovi, ale zastaralej technike. Dosluhujúce autá slovenských vojakov definitívne poputujú do starého železa. Bude to transparentné, efektívne a hlavne to podporí domáci zbrojársky priemysel. Takto dookola ministerstvo neúnavne obhajuje projekt prezbrojenia, za vyše miliardy eur. Materiál dnes po týždňovom odklade schválila vláda. Nie však priamo nákup nových obrnených áut. Zatiaľ len ich vývoj. "Nebolo rozhodnuté o nákupe, ale bol schválený proces a postup," povedal minister zahraničných vecí, Miroslav Lajčák. "Sme dostali mandát na pokračovaní vo vývoji a výskume," upresnil minister obrany Peter Gajdoš.

"Ak sa to podarí, tak môže stáť pred nami po 20 rokoch prvý úspešný zbraňový systém slovenskej produkcie," povedal minister vnútra Róbert Kaliňák.

V tomto prípade ide v prvom rade o obrnené transportéry s pohonom 8x8. Podvozok už vyvíjajú vo Fínsku. Ten zvyšok by mal byť podľa rezortu obrany výhradne vo vývoji slovenských zbrojárenských firiem. Cena za vývoj prototypu by sa mala zmestiť do 4 miliónov eur. "Našim zámerom bolo, je a bude, vybrať najlepšie riešenie pre OS SR a zároveň čo najväčšie zapojenie domácich podnikov," povedal Gajdoš.

Po vývoji musia nové obrnené vozidlá splniť takzvané technické a vojskové skúšky. Ak obstoja, do roku 2024 armáda kúpi 81 kusov. V hre sú však aj menšie - štvorkolky. Tých potrebuje vojsko niečo vyše 4 stovky. Tu je vraj stále otvorené, či ich budú vyvíjať, alebo rovno nakúpia hotové autá.

Postupom rezortu obrany zhodnotil už aj Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií. Jeho šéf súhlasí s postupom vyvinúť prototyp a až neskôr obstarať bojové vozidlá. Upozorňuje však na možné riziká, spájajúce sa s týmto projektom. "V tomto prípade je to možné oneskorenie dodania a dodržanie plánovaného rozpočtu," vyjadril sa Štefan Kišš, riaditeľ útvaru Hodnota za peniaze MF SR.

Obrnené vozidlá bude vyrábať Slovensko v spolupráci s fínskou Patriou. Hodnota celej zákazky by mohla presiahnuť miliardu eur. Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády minister obrany Peter Gajdoš vyjadril svoje úprimné poďakovanie Vláde SR a bezpečnostnej rade, ktorá schválila materiál a poprel akékoľvek podozrenia od netransparentnosti. "Ide o vojenskú techniku, ktorej obstaranie musí podliehať istému režimu utajenia," vysvetlil Gajdoš. 

"By som chcel jednoznačne zdôrazniť, že nebol schválený nákup, ale postup obstarávania, pričom sme dostali mandát na výskum a vývoj," povedal minister. Ako podmienky úspešnosti celého projektu uviedol úspešné ukončenie výskumu a vývoja prototypu a ekonomicky najvýhodnejšia ponuka.

Gajdoš ubezpečuje, že rozhodnutie nebolo politické. "Spolu s odborníkmi z ozbrojených síl sme vybrali skutočne to najlepšie," tvrdí minister obrany.

Ak pôjde všetko podľa plánu so zavedením nového vozidla 8x8 sa ráta v rokoch 2019 - 2029. Náklady na jedno vozidlo pritom budú podľa vybavenia 1,2 až 3,5 milióna eur. Je predpoklad, že väčšina miliardovej investície bude investovaná v SR. "Očakávame, že v súvislosti s projektom bude na Slovensku vytvorených až 50 pracovných miest. Vývoj vozidla by mal byť ukončený v roku 2018, s maximálnym využitím domáceho priemyslu, následne by malo vzniknúť až 100 pracovných miest, teda dokopy až 150 nových pracovných miest," povedal Gajdoš. Prisľúbil, že obstarávacie zmluvy zverejnia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy