Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Župné voľby ukázali, že červená vychádza z módy
Zdielať na

Župné voľby ukázali, že červená vychádza z módy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Župné voľby majú svojich víťazov, ale v tomto prípade sú zaujímaví aj tí porazení. O svoje pozície prišiel Smer, a to sa jeho predseda len pred dvomi týždňami nechal počuť, že sa chce zobudiť do červeného rána. V nedeľu sa Robert Fico pred kamery s hodnotením volieb nepostavil.

Župné voľby jasne ukázali, že červená akosi vychádza z politickej módy. Bez ohľadu na to, čo si ešte pred pár týždňami želal samotný premiér. "Bol by som rád, keby sme sa 5. novembra narodili do červeného rána," povedal vtedy Fico. "Nie je ani hnedé ani červené, je pestrofarebné, a to je len na prospech Slovenska," vyjadril sa politický komentátor Marián Leško. 

Robert Fico nehovorí vôbec nič. Volebnú prehru za neho komunikujú iní. Už Vladimír Mečiar zaviedol tradíciu, že kto prehrá, ide, ako sa hovorí, za medveďmi, a tak pred médiá vystúpil Peter Pellegrini. "O Robertovi Ficovi je známe, že nerád komunikuje po prehrách a po ťažkých porážkach a toto je nesporne ťažká porážka," myslí si Leško. 

"Nemôžeme byť spokojní s výsledkami. Počítal som, že Rišo Raši v Košiciach vyhrá," povedal Pellegrini. Ani Raši, ani Chudík, ani Blanár a ani po HZDS zdedený Mikuš. "Preto sa musíme pozrieť do vnútra strany hlbšie. Čo bolo toho príčinou. Pravdepodobne u mnohých prišlo aj k nejakej únave materiálu. Mnohí naši kandidáti spravovali župy 12 či 16 rokov," hovorí Pellegrini. 

"Toto je takým prvým krokom a nádejou pre ľudí, že vláda oligarchov a neschopných politikov sa konečne začala rúcať," myslí si poslankyňa Veronika Remišová.  V Smere odmietajú hovoriť o tom, že by strana nastúpila na cestu Mečiarovho HZDS. "Podľa mňa je to cesta HZDS. Už sú na tej zostupnej trajektórii, už sú za bodom zlomu a bude sa to iba zrýchľovať a zhoršovať," myslí si Leško. 

Voličmi opustený ale Robert Fico nezostal sám. MArian Kotleba a jeho príbuzní prišli o banskobystrickú župu a z 335 poslancov na poslancov, boli úspešní iba dvaja. "Slovensko ovládli kandidáti hodnotovo blízki prezidentovi Kiskovi a kandidáti, ktorých niektorí označujú ako kandidáti blízki hodnotám miliardára Soroša," uviedol Kotleba. "Pánovi Kotlebovi zostalo len tvrdé jadro voličov," myslí si Leško. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy