Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Premiér vyzýva ľudí, aby 4. novembra šli voliť
Zdielať na

Premiér vyzýva ľudí, aby 4. novembra šli voliť

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

PREŠOV / Premiér sa na dnešnom brífingu v Prešove sťažoval na nedostatočný záujem ľudí o župné voľby. Vyzval preto všetkých ľudí, aby v sobotu 4. novembra šli voliť. Podľa neho si ľudia neuvedomujú, ako veľmi výsledok župných volieb ovplyvňuje život na Slovensku a že samosprávne kraje majú na starosti obrovské množstvo kompetencií.

Týždeň pred otvorením volebných miestností voľby do vyšších územných celkov (VÚC) podľa premiéra Roberta Fica nepútajú pozornosť verejnosti na Slovensku. Ako príklad správneho rozhodnutia delenia kompetencií medzi štátom a VÚC spomenul cesty 2.a 3. triedy a ocenil opravy ciest, na ktoré si kraje berú úvery. Naopak o štruktúre vzdelávania na stredných školách hovoril kriticky. Varoval, že ak zmeny neuskutočnia kraje, "štát  do toho vletí veľmi intenzívne". Inak vraj Slovensko bude naďalej produkovať absolventov stredných škôl pre úrady práce.

Premiér pripomenul, že v župných voľbách sa tentokrát budú voliť poslanci ale aj predsedovia krajov nie na 4 ale až na 5 rokov. Tým sa regionálne voľby prispôsobia voľbám do mestských a obecných zastupiteľstiev. Novinkou je aj jednokolová voľba, ktorú premiér obhajoval so slovami: „Dve kolá sú úplne nezmyselné, ak si zoberieme, aká nízka je účasť ľudí, ktorí sa zúčastňujú na týchto voľbách. Tie finančné náklady nezodpovedajú tejto forme demokracie, preto jedno kolo považujeme za veľmi správne rozhodnutie.“ 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy