Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Predseda ANO Andrej Babiš sa pokúsi o menšinovú vládu
Zdielať na

Predseda ANO Andrej Babiš sa pokúsi o menšinovú vládu

Archívne video

PRAHA / Predseda hnutia ANO Andrej Babiš sa pokúsi o menšinovú vládu zloženú z ministrov ANO a nestraníckych odborníkov. Povedal to serveru iDnes.cz. Reagoval tak na to, že ďalšie strany zastúpené v Snemovni odmietajú s hnutím ANO spolupracovať v koalícii. Kabinet by mal podľa Babiša čiastočne plniť program všetkých strán.

"Ak sme boli všade odmietnutí, tak skúsime menšinovú vládu. A prídeme s programom, ktorý čiastočne aj plní program všetkých strán," povedal iDNES.cz Babiš. V súvislosti s možnou podporou kabinetu ANO s odborníkmi poukázal na to, že niektoré strany ešte riešia svoju budúcnosť kvôli prepadu od posledných volieb. "Majú svoje problémy, oni neuspeli vo voľbách a členovia oprávnene žiadajú hlavy," povedal.

Českej televízii Babiš povedal, že preferuje podporu od strán, s ktorými bolo ANO doteraz vo vláde, teda ČSSD a KDU-ČSL. "A od strán, s ktorými máme styčné body v programe," uviedol. Pri zostavovaní vlády chce osloviť doterajších ministrov za ANO a odborníkmi.

Prezident Miloš Zeman poverí Babiša zostavením vlády v utorok v Lánoch. Televízii Barrandov vo štvrtok povedal, že by šéfa víťaznej strany poveril aj druhýkrát, ak by nebol s prvým pokusom o zostavení vlády úspešný. Tretí pokus má k dispozícii predseda snemovne. "Keď neuspeje ani ten, nasledujú predčasné voľby. Ja si myslím, že by to bola absolútna hlúposť. Práve preto ja mám potom podľa ústavy možnosť rozpustiť snemovňu, ale pozor, toto právo nemusím využiť. To znamená, že snemovňa môže fungovať ďalej a môže fungovať aj vláda v demisii," uviedol Zeman.

Babiš vylúčil to, že by sa vo vláde mohol objaviť ekonóm Jan Švejnar, s ktorým sa predseda hnutia ANO zišiel v nedeľu bezprostredne po voľbách. "Mal som schôdzku s pánom Švejnarom dávno pripravenú. My sme sa stretávali pravidelne, ja sa s ním radím. Preberali sme vzdelávanie a vedu, on mi doporučil dvoch odborníkov, jedného na školstvo, vedu a výskum, ktorého som oslovil, ale ten to odmietol. S tým druhým som ešte nehovoril," uviedol.

Babiš v rozhovore vyvrátil špekulácie, že stojí o zostavenie vlády s pomocou hnutia Sloboda a priama demokracia (SPD). "Tie reči, že my preferujeme (šéfa SPD Tomia) Okamuru, to je nezmysel," hovorí Babiš. V druhom kole povolebných rozhovorov podľa neho ANO bude v utorok jednať s ODS, KDU-ČSL, KSČM a SPD. Dodal, že by pre prvú schôdzu novej snemovne uvítal skorší termín než 20. november, ktorý vybral prezident.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy