Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Obavy zo žltačky sa šíria. V troch krajoch evidujú vyše 400 chorých
Zdielať na

Obavy zo žltačky sa šíria. V troch krajoch evidujú vyše 400 chorých

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Počet prípadov ľudí nakazených hepatitídou typu A v Bratislave neustále rastie. Hygienici už hovoria o epidémii. Celkový počet nakazených infekčnou žltačkou typu A na Slovensku je však podľa aktuálnych informácií z Úradu verejného zdravotníctva nižší, ako minulý rok.

V uplynulých týždňoch pribúdalo v hlavnom meste nakazených žltačkou typu A, ide o vysoko infekčnú chorobu, ktorá sa prenáša najmä znečistenými rukami alebo kontaminovanou potravou. Časté umývanie rúk je jednou z najúčinnejších prevencií, no ani tak nie je isté, že sa podarí pred nákazou ochrániť. Nehrá pritom rolu, či ide o oblasť s nižším hygienickým štandardom.

Podľa epidemiológa z Úradu verejného zdravotníctva sa nákaza šíri po celom hlavnom meste. Zaznamenali ju vo viacerých podnikoch, aj v automobilke, jeden prípad je tiež v armáde, jeden na Univerzite Komenského a jeden hlási aj Univerzitná nemocnica, kde žltačku potvrdili u jedného z lekárov. Podľa informácií TV JOJ malo ísť o lekára z Kliniky úrazovej chirurgie na Bratislavských Kramároch. Do priamemu kontaktu s pacientmi však podľa nemocnice neprišiel.

Netypické znaky šírenia nákazy

Nákazu už lekári potvrdili u viac ako 150 ľudí. Najviac ich ochorelo práve v ostatných dvoch mesiacoch. V septembri 41 a tento mesiac ešte o 6 viac. A hoci sa epidémie hepatitídy typu A opakujú v pravidelných niekoľko ročných odstupoch, táto je predsa len iná. "Zatiaľ je atypické pre epidémiu v Bratislave v tomto roku, že ochorenia sa vyskytujú najmä u dospelých ľudí vo veku 55 až 59 rokov. Takáto situácia nie je bežná," hovorí  Peter Truska z odboru epidemiológie RÚVZ SR.

U detí, ktoré zväčša bývajú žltačkou postihnuté najviac, zatiaľ evidovali iba 5 prípadov v troch školských a predškolských zariadeniach, kde hygienici okamžite prijali protiepidemiologické opatrenia. "Pristupuje sa k tomu tak, že sa robia opatrenia v ohnisku nákazy - v rodine, v škole, na pracovisku. Epidemiológ potom určí lekárky dozor ľudí, ktorí sa mohli nakaziť a sú sledovaní v maximálnom čase - to znamená 50 dní od posledného kontaktu s chorým," hovorí Truska.

Ako ju spoznať a ako s ňou bojovať

 "Stačí veľmi malá dávka na prenos. Preto sa môže prenášať aj podaním rúk, alebo chytením kľučky," hovorí Zuzana Krištúfková, epidemiologička SZU. Prvé príznaky sú nešpecifické - únava, tráviace ťažkosti, zvýšená teplota. Zožltnutie kože, alebo očných bielok sa dokonca nemusí objaviť vôbec. Spozornieť by ste však mali, keď si všimnete problémy práve na toalete. "Tmavý moč a svetlá stolica. Moč má dokonca až farbu koly," špecifikuje Krištúfková.

Najbezpečnejšia prevencia je očkovanie, dnes ale úrady evidujú asi iba 2 percentnú zaočkovanosť detí do 15 rokov. U dospelých túto štatistiku nevedú. A preto ľudia, ktorí protilátky nemajú, musia dbať najmä na zvýšenú hygienu. Pri umývaní rúk je vždy potrebné použiť mydlo a vynechať by ste nemali ani priestor medzi prstami a za nechtami. Ruky takisto treba umyť z oboch strán.

O nákaze štatisticky

K 21. októbru 2017 bolo do epidemiologického informačného systému hlásených spolu 488 ochorení na vírusovú hepatitídu A, čo je chorobnosť 8,99/100 000 obyvateľov. V roku 2016 pritom zaznamenali dokopy 1362 ochorení, keďže do konca tohto roku ostávajú len dva mesiace, situácia sa javí byť značne priaznivejšia.

Horší stav je v Bratislavskom kraji, kde vlani zaznamenali dokopy len 70 prípadov, teraz ich je už viac ako raz toľko. Najviac ich evidujú v mestskej časti Rača.

Počty ochorení v SR podľa jednotlivých krajov k 26. 10. 2017:

Košický kraj 176                                                       
Bratislavský kraj 153
Banskobystrický kraj 105
Trnavský kraj 20
Nitriansky kraj 14
Trenčiansky kraj 8
Prešovský kraj 7
Žilinský kraj 5

Dostupnosť vakcín

Okrem dôsledného dodržiavania hygieny, predovšetkým formou umývania rúk, odporúčajú odborníci aj očkovanie. Vakcín by mal byť podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv dostatok, nemajú však informácie o tom, kam konkrétne boli distribuované a teda či je ich v niektorých regiónoch prípadne nedostatok.

"V roku 2017 sa na Slovensko zatiaľ doviezlo dokopy takmer 50 000 vakcín, ktoré boli následne distribuované do lekární. Nakoľko množstvo vakcín v jednotlivých mestách je výlučne výsledkom obchodných vzťahov medzi lekárňami, výrobcami liekov a distribútormi, Štátny ústav pre kontrolu liečiv nedisponuje informáciou, ktorá by upresnila koľko vakcín je momentálne dostupných v Bratislave," tak znie stanovisko ŠÚKL.

Ministerstvo zdravotníctva informáciu o dostupnosti vakcín proti hepatitíde u jednotlivých výrobcov konkretizovalo ešte bližšie. "Podľa našich zistení vakcína Havrix 1440 Adult bude dostupná od 6.novembra v počte 10 000 balení. V prípade očkovacej látky Havrix 720 Junior, určenej na očkovanie detí a mladistvých proti hepatitíde A, dodávky neboli prerušené tento rok a očkovacia látka je vyskladňovaná do siete pravidelne. Čo sa týka vakcíny proti hepatitíde A pre dospelých Avaxim 160, výrobca potvrdil, že je dostupná v počte viac ako 3000 dávok. V prípade vakcíny VAQTA 25 je u distribútorov 612 kusov a vakcíny VAQTA 50 ich je 437 kusov," uvádza v stanovisku MZ SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy