Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kaliňák reagoval na Babiša, ktorý chce zažalovať slovenské ministerstvo vnútra v kauze ŠtB
Zdielať na

Kaliňák reagoval na Babiša, ktorý chce zažalovať slovenské ministerstvo vnútra v kauze ŠtB

Google News Button Sledovať správy

LUXEMBURG / Za formálny návrh, ktorý vzbudí predovšetkým veľkú mediálnu pozornosť, dnes slovenský minister vnútra Robert Kaliňák označil plán Andreja Babiša žalovať pre údajnú neoprávnenú evidenciu vo zväzkoch komunistickej tajnej polície ŠtB práve slovenské ministerstvo vnútra. V Luxemburgu, kde je na rokovaní ministrov vnútra krajín Európskej únie, Kaliňák novinárom povedal, že presne nevie, z čoho konkrétne Babišovi právnici v tejto veci vychádzajú.

"Snáď, že nás ... označili za nejakú nástupnícku organizáciu ŠtB, čo si myslím, že je trochu scestné," poznamenal minister. Pripomenul, že z ministerstva boli zväzky komunistickej tajnej polície už dávno presunuté. Podľa Kaliňáka tak bude dôležité, či vôbec pôjde vyšetriť, ako tieto spisy pred rokmi vznikali a ako sú dôveryhodné.

"Nie som presvedčený, že súčasné vedenie ministerstva má možnosť niečo také urobiť. Tie spisy nemáme a nedisponujeme nimi," upozornil Kaliňák. Nie je podľa neho napríklad možné získať svedectvo teraz už mŕtvych šéfov niekdajšej československej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

Slovenský ústavný súd vo štvrtok zrušil právoplatné verdikty nižších súdov, podľa ktorých je Babiš v archívnych zväzkoch ŠtB vedený ako agent neoprávnene. Spor sa vracia na krajský odvolací súd. Babiš, šéf hnutia ANO, ktoré je favoritom blížiacich sa parlamentných volieb v Česku si myslí, že práve túto vec bude jeho politická konkurencia zneužívať vo volebnej kampani.

Ústavný súd okrem iného dospel k záveru, že žalovaným v sporoch o evidencii osôb v archívnych dokumentoch ŠtB nemá byť slovenský Ústav pamäti národa (ÚPN). Súd ale neuviedol, kto by mal byť v takýchto sporoch žalovanou stranou. V Česku v prípadoch, keď sa ľudia na súde domáhali verdiktu o neoprávnenej evidencii medzi spolupracovníkmi ŠtB, bolo žalovaným ministerstvo vnútra.

Babiš na štvrtkový verdikt slovenského ústavného súdu reagoval vyhlásením, že ľudia neoprávnene evidovaní vo zväzkoch ŠtB, ktorí zažalovali ÚPN, budú musieť žalovať ministerstvo vnútra. "Dobre. Budeme ho žalovať a ten boj opäť vyhráme, pretože som spoluprácu s ŠtB nikdy nepodpísal a nikdy som s ŠtB nespolupracoval," uviedol.

Niekdajší český vicepremiér a minister financií tiež v súvislosti s rozhodovaním ústavného súdu hovoril o dlhých prstoch mafie, ktorá vraj zariadila jeho stíhanie v českej kauze Čapí hnízdo.

Kaliňák dnes reagoval poznámkou, že slovenskí ústavní sudcovia sú riadne zvolení a majú svoje právne názory. "Ja si nikdy - aj keď súd rozhodol v neprospech našich návrhov - nedovolím komentovať, či sú rozumné, kontroverzné alebo nie. Ústavný súd je ústavný súd a jeho rozhodnutia môžu vyvolávať rôzne reakcie, ale to ešte neznamená, že ústavný súd je kontroverzný," vyhlásil Kaliňák.

Voči Babišovým slovám vraj ale má "nejakú mieru tolerancie", predovšetkým kvôli tomu, že sa blížia voľby. "V predvolebnom čase ... sú politici zvyknutí hovoriť veľa vecí, ktoré by po voľbách už nepovedali," dodal slovenských minister.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy