Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lídri vládnej trojkoalície: Koaličná rada nie je potrebná
Zdielať na

Lídri vládnej trojkoalície: Koaličná rada nie je potrebná

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda SNS Andrej Danko poslal v pondelok večer svojim koaličným partnerom SMS, že nepríde na večernú plánovanú Koaličnú radu. Po niekoľkých hodinách je zdá sa, kríza zažehnananá a lídri vládnych strán uviedli, že Koaličná rada nie je potrebná.

Andrej Danko podľa informácie agentúry SITA v pondelok večer poslal SMS svojim partnerom. Koaliční partneri mali rokovať pôvodne už v piatok na úrade vlády, predseda SNS Andrej Danko však presadil, že sa stretnú v parlamente. Pre vysokú teplotu premiéra Roberta Fica bolo piatkové stretnutie zrušené, ďalší termín bol v utorok o 19:00.

Koaličná rada nie je potrebná

Predsedovia vládnych politických strán sa po včerajších a dnešných konzultáciách dohodli na riadnom priebehu a na schválení programu zasadnutia vlády SR, ktoré sa uskutoční v stredu 16. augusta 2017.

"Rovnako sa dohodli na časovom harmonograme prípravy dodatku ku Koaličnej zmluve s osobitným zreteľom na ďalšie priority Programového vyhlásenia vlády SR. Vzhľadom na blížiace sa voľby do VÚC vyjadrili záujem vytvoriť konzultačné mechanizmy aj na nižších politických úrovniach," uviedol tlačový odbor Úradu vlády v spoločnom vyhlásení koaličných lídrov.
"Berúc na zreteľ výsledky včerajších a dnešných konzultácií, plánovanú Koaličnú radu nie je potrebné uskutočniť. Predsedovia vládnych strán vyjadrujú znepokojenie nad skutočnosťou, že médiá uverejňujú narastajúci počet nepravdivých a polopravdivých informácií s cieľom vytvárať za každú cenu napätie v spoločnosti a útočiť na stabilitu vlády," píše sa ďalej vo vyhlásení.

Fico novinárom: Neťahajte ma do žabomyších vojen

Robert Fico sa okrajovo vyjadril ku koaličnej kríze po stretnutí s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom v popoludňajších hodinách.
Na ďalšie otázky novinárov o koaličnej kríze odpovedal Robert Fico, že ho "mrzí, že sa v poslednom čase objavuje veľké množstvo nepravdivých a klamlivých informácií, ktorých cieľom je za každú cenu destabilizovať, objavujú sa údajné vyjadrenia, objavujú sa informácie o údajných stretnutiach, informácie o údajných tvrdeniach a podobne. Som 10. rok premiérom tohto štátu a každý premiér má svoju životnosť, každý premiér vie, že v nejakom okamihu musí ukončiť svoju misiu, nehovorím, že ju idem ukončiť zajtra, ale mám pred sebou ešte nejaký čas, ktorý chcem na niečo využiť a chcem ho využiť na to, aby táto krajina šliapala ekonomicky a sociálne, aby mala v poriadku svoje verejné financie, aby bola krajina rešpektovaná v zahraničí."
Premiér žiadal novinárov, aby ho neťahali do svojich žabomyších vojen. "Máte pocit, že ja sa vyjadrujem k nejakým štuchancom, máte pocit, že ja sa zaoberám nejakými žabomyšími vojnami, že sa zaoberám nejakými vecami, čo publikujete, ktoré sú často nekorektne a nepravdivé? Nezaujíma ma to. Naviac zajtra zasadá vláda, budete nás mať všetkých k dispozícií, takže, prosím, majte nejakú mieru rešpektu k tomuto stretnutiu. A k tým vaším otázkam, prenesme teraz tú diskusiu tam, kam patrí na úroveň politických strán. Bude aj koaličná rada, kde budeme hovoriť o tom, čo bude ďalej, ako to má celé vyzerať."

SaS: Nezodpovedný voči všetkým občanom

Postoj predsedu SNS Andreja Danka, ktorý odmietol účasť na dnešnej koaličnej rade, považuje strana Sloboda a Solidarita za nezodpovedný voči všetkým občanom Slovenskej republiky.
"Na základe vlastnej neschopnosti vyriešiť škandál okolo rozdávania eurofondov na vedu a výskum odvolaním ministra školstva Petra Plavčana vyvolal Andrej Danko koaličnú krízu a vťahuje celú krajinu do politickej nestability. Tento negatívny trend je navyše umocnený jeho zbabelosťou postaviť sa k problému čelom,“ vyhlásili liberáli.
 
Strana SaS opakuje, že jediným správnym riešením takejto situácie sú predčasné voľby, prostredníctvom ktorých občania vyvodia zodpovednosť za daný stav. Strana SaS vyvracia akékoľvek špekulácie, že by v súčasnej vláde nahradila SNS. Takýto podraz občanom nespraví. 
 
"Táto korupčná koalícia by už nemala viesť Slovensko, lebo spája ich jedine túžba nahrabať si čo najviac. Naším záujmom je však to, aby sa Slovensko k predčasným voľbám dostalo civilizovanou cestou a neboli ohrozené základné vitálne funkcie štátu. SaS sa na rozdiel od SNS nevyvlieka zo zodpovednosti za Slovensko,“ tvrdí predsedníctvo SaS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy