Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Eurofondy pod lupou opozície
Zdielať na

Eurofondy pod lupou opozície

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Škandál v hodnote 600 miliónov eur, ktorý vypukol na ministerstve školstva, už riešia orgány činné v trestnom konaní, a to nielen na Slovensku. Hoci na koaličnej rade minister Plavčan svoju funkciu ustál, opozícia to nemieni rešpektovať. Robertovi Ficovi navyše vyčíta, že eurofondové prešľapy kryje už celé roky.

"Podozrenie zo spáchania trestného činu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie," uvádza predmet  vyšetrovania hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Prípadom sa zaoberá okrem Úradu špeciálnej prokuratúry, aj Európsky úrad pre boj proti podvodom. 

Vlastné vyšetrovanie vedie aj Ministerstvo školstva. " ja ešte očakávam od ministra školstva, že spraví riadnu tlačovú konferenciu, kde bude o veciach hovoriť," hovorí premiér Róbert Fico. Tá ale nedopadla najšťastnejšie. Minister síce tlačovku zorganizoval, ale odmietal na nej odpovedať na otázky. Premiér sa ho zastáva. "Nemôžem prijať túto hru, ktorú ste spustili. Za každú cenu útočiť a útočiť. Dajte dôkazy, dám klobúk dole." 

Opozícia ale pripomína, že už v roku 2008 sa eurofondy lepili na smerácke ruky. "Tento korupčný systém rozdeľovania eurodotácií zaviedla 1. vláda Roberta Fica. Ako prvý generálny manažér strany Smer pán Richter odporučil starostom, že ak chcú byť úspešní v europrojektoch, tak nech sa obrátia na spoločnosť STAR EU. A tá, čuduj sa svete, bola zo 70 prípadov v 70 úspešná," vysvetľuje nezaradený poslanec Zsolt Simon. Vyšetrovanie vtedy išlo bokom a pomaly sa na to akoby zabudlo. 

V politickej budúcnosti ministra Plavčana je jedna vec istá. Po letných prázdninách bude prvým členom vlády, ktorého sa v parlamente opozícia pokúsi odvolať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy