Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poctivo nahlásil korupciu. Národná jednotka finančnej polície tvrdila, že telefonát neeviduje
Zdielať na

Poctivo nahlásil korupciu. Národná jednotka finančnej polície tvrdila, že telefonát neeviduje

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kým premiér Fico nabáda ľudí, aby nahlasovali korupciu, právnik, ktorý sa s ňou údajne stretol pri čerpaní eurofondov, už znechutený úplne rezignoval. Viac ako dva mesiace totiž čaká na to, kým sa polícia začne zaoberať jeho prípadom. Po prevalení škandálu s vedou sa ozval televízii JOJ, keďže ho nik nebral vážne a to napriek tomu, že postupoval tak, ako to odporúča premiér. Redakcia TV JOJ má k dispozícii jeho identitu, aj výpis z hovorov. Policajné prezídium od pondelka vec nevedelo vysvetliť.

"Ak niekto individuálne zneužíva čerpanie fondov a niekto sa s tým stretne, prosím, choďte na políciu," vyzýval premiér Fico občanov.  Ešte viac povýšil nahlasovanie osobných skúseností riaditeľ Protikorupčného úradu SR, Peter Kovařík: "Títo ľudia sú úplne najcennejší. Keď sa tak stane, naozaj behom hodín je možné prípad vyriešiť aj so zabezpečením dôkazov". Ktovie, ako sa takéto slová počúvajú občanovi, ktorý podľa vlastných slov na polícii nepochodil. V máji si totiž požiadal o príspevok z eurofondov na rozbehnutie výroby brikiet. Televízii JOJ sa zdôveril, že firma, ktorá mu projekt mala vypracovať si podľa neho na rovinu vypýtala 20 percent.

"Ja som na tie podmienky v žiadnom prípade nechcel pristať, som sa vyjadril, že nehodlám kŕmiť takýchto ľudí, pokiaľ je možnosť urobiť to legálne, som ochotný zaplatiť projekt," zdôveril sa TV JOJ divák. Ihneď preto volal na Národnú jednotku finančnej polície. Ako dôkaz nám zaslal aj výpis z telefonických hovorov. Číslo sa zhoduje s tým, ktoré patrí bratislavskej pobočke a celý hovor trval takmer 17 minút.

"Ja som ich kontaktoval telefonicky, tvrdili mi, že na druhý deň ma bude kontaktovať človek, ktorý sa tým priamo zaoberá, spíšeme to. Čakal som na ten telefonát, ale viac sa mi neozvali," povedal sklamaný nahlasovateľ korupcie. Vláda aj polícia pritom na ľudí apelujú, aby korupciu nahlasovali okamžite, inak sa šance na jej dokázanie znižujú. "Ak oznamovateľ hovorí o prebiehajúcej korupcii, tak je to ideálne, pretože polícia vie pripraviť odovzdávku z vlastných peňazí, ten človek neriskuje nič," tvrdí Kovařík.

"Si to veľmi radi preštudujeme, pretože o toto tu ide, pani redaktorka, že je nevyhnutné, aby ľudia nahlasovali korupciu v procese, vtedy, kedy môžeme použiť naše nástroje, aby sme mohli chytiť páchateľa pri čine," povedal reportérke TV JOJ minister vnútra, Robert Kaliňák.

Na vyjadrenie Policajného prezídia čakala reportérka Júlia Zelenková už od pondelka. Ich pôvodné stanovisko hovorilo o tom, že takýto prípad neevidujú. Následne im poslali aj výpis z hovorov. Šéf protikorupčného odboru hovorí, že je to na inšpekciu: "Zjavne tu zlyhal nejaký systémový krok, ak policajt prijal oznámenie, mal takéto oznámenie hneď odstúpiť NAKA. Ak sa preukáže pochybenie, mal by za to niekto niesť následky."

"Choď v tom, čase, keď od teba pýta na políciu a povedz, že pýtajú peniaze, dajte mi sem kameru a mikrofón, ja pôjdem na to stretnutie a nahrám to," vyzýval premiér Fico. "Chcel som k tomu prispieť, pretože dosť ma nahnevalo, ako to funguje," povedal divák o svojej skúsenosti so zatiaľ nejasným výsledkom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy