Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Po eurofondoch čelí ministerstvo školstva ďalšiemu podozreniu
Zdielať na

Po eurofondoch čelí ministerstvo školstva ďalšiemu podozreniu

BRATISLAVA / Potom, čo prepukol obrovský eurofondový škandál, bude zrejme ministerstvo školstva musieť vysvetľovať ďalšie informácie, ktoré zverejnil denník SME. Týkajú sa prenájmu priestorov na päť rokov Výskumnej agentúre, ktorá patrí pod ministerstvo školstva a na starosti má eurofondy v oblasti výskumu a inovácií.

Denník SME popisuje raketový úspech jedného slovenského podnikateľa. Ten sa mal 19. januára tohto roku stať jediným spoločníkom vo firme Korporátne služby. V ten istý deň si mal kúpiť priestory na Račianskej ulici. O deň neskôr vyhral súťaž na prenájom priestorov výskumnej agentúre za takmer 3 milióny eur. Firma Korporátne služby bola založená na jeseň. Podľa zistení denníka bola určená na ďalší predaj. Hoci sa podnikateľ stal jediným jej spoločníkom a v ten istý deň 19. januára kúpil priestory, žiadne kontaktné údaje ani dnes nie je možné nájsť.

Spoločnosť oficiálne sídli na druhom poschodí budovy. Na vchode má tabuľku, podľa informácií televízie JOJ nie je na žiadnej kancelárii ďalšie označenie. Ministerstvo školstva reagovalo písomným stanoviskom. Tvrdí, že súťaž vypísalo, lebo agentúra sídli v nevhodnej budove a nájom je vysoký. "Súťaž bola realizovaná prostredníctvom obchodnej verejnej súťaže, nad rámec pravidiel zákona o verejnom obstarávaní. Okrem webovej stránky, bola informácia o tejto súťaži zverejnená napríklad v troch celoslovenských denníkoch. Cieľom tak bolo poskytnúť priestor na predloženie ponúk čo najväčšiemu počtu potenciálnych navrhovateľov," píše sa v stanovisku.

V snahe o transparentnosť bol vraj za člena komisie oslovený aj zástupca veľkého webového portálu so zameraním na nehnuteľnosti. Denník upozornil, že prenajaté priestory sa nachádzajú na rovnakej ulici ako Výskumný ústav zváračský, ktorý od Výskumnej agentúry v eurofondových výzvach získal vyše 15 miliónov eur. "Spájanie nového sídla Výskumnej agentúry s Výskumným ústavom zváračským (VÚZ) je účelové a nemá s ním absolútne nič spoločné. V areáli VÚZ sa roky uskutočňuje viacero developerských projektov, ktoré sú podľa dostupných, verejných informácií, realizované prostredníctvom rôznych spoločností," vyjadrilo sa Ministerstva školstva SR. Od koho kupovala spoločnosť priestory, sa štábu televízie JOJ zistiť nepodarilo.

Podľa Obchodného registra na adrese v centre Bratislavy sídli jedna z podnikateľových firiem, momentálne v likvidácii. Meno má stále na zvončeku, nikto sa ale neozval. Podnikateľa sme nenašli ani na ďalšej, mimobratislavskej adrese. Bytovka v Leopoldove je podľa Obchodného registra adresou Ľubomíra. Jeho susedia povedali, že svoj byt tu prenajíma a s rodinou sa presťahoval do Horných Orešian.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy