Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pre vysoké teploty dnes na Slovensku skolabovalo 94 ľudí
Zdielať na

Pre vysoké teploty dnes na Slovensku skolabovalo 94 ľudí

Archívna reportáž

SLOVENSKO / Pre extrémne vysoké teploty na území Slovenska skolabovalo v piatok 94 ľudí. Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel, najviac ľudí skolabovalo v Banskobystrickom kraji (20 ľudí) a vysoké teploty najlepšie zvládli obyvatelia Trnavského kraja (šesť ľudí).

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na sobotu výstrahu druhého stupňa len v okresoch južného Slovenska. Teplota tu v popoludňajších hodinách môže vystúpiť až na 34 stupňov Celzia. Prvý rizikový stupeň bol vyhlásený v 14 okresoch (Trnava, Hlohovec, Nitra, Zlaté Moravce, Žarnovica, Banská Štiavnica, Krupina, Zvolen, Detva, Spišská Nová Ves, Gelnica, Prešov, Vranov nad Topľov, Humenné). Pre sever krajiny nebola vyhlásená žiadna meteorologická výstraha. V noci zo soboty na nedeľu bude polooblačno až oblačno, nočná teplota vystúpi od 23 do 18 stupňov Celzia, na Kysuciach, Orave, v Liptove, Horehroní a na Spiši okolo 16 stupňov Celzia.

Pri horúčavách sú najrizikovejšími skupinami deti a seniori, ľudia trpiaci srdcovo-cievnymi ochoreniami či fyzicky pracujúci ľudia vystavení celodennému slnečnému žiareniu. Dôležité je piť pravidelne v dostatočnom množstve, nie naraz väčšie množstvo chladených nápojov. Vyhýbať sa treba alkoholu. Príznaky prehriatia organizmu sú bledá pokožka, potenie, bolesť hlavy, únava, slabosť, nutkanie na vracanie či samotné vracanie. Človeka je najlepšie v takomto prípade, pokiaľ je pri vedomí, premiestniť do chladnejšieho a tienistého prostredia, vhodne ho uložiť, sledovať jeho základné životné funkcie a komunikovať s ním. Veľmi dôležité je u postihnutého nahradiť stratu tekutín spôsobenú prehriatím, ochladiť telo vlažnou sprchou alebo studenými obkladmi. Postihnutému nikdy nepodávame alkoholické nápoje alebo kávu. Kolapsový stav človeka v bezvedomí vyžaduje okamžité privolanie záchrannej zdravotnej služby na tiesňovej linke 155 a dodržanie pokynov operátora zdravotnej služby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy