Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Richter sa ospravedlnil novinárke Denníka N za kontrolu u nej doma
Zdielať na

Richter sa ospravedlnil novinárke Denníka N za kontrolu u nej doma

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Návšteva sociálneho pracovníka u známej novinárky Denníka N sa dostala až na parlamentnú pôdu. Opoziční poslanci tvrdia, že ide o šikanu a zastrašovanie nepohodlných ľudí. Zvolali preto mimoriadny ľudskoprávny výbor. Prázdninový režim však ukázal, že poslanci budú prípad riešiť až po prázdninách.

Mimoriadny ľudskoprávny výbor sa napokon nekonal. Piati poslanci sa totiž ospravedlnili a dvaja ani nedali vedieť, že neprídu. Diskusia však napriek tomu prebehla.

"Nepodali ospravedlnenie, je naozaj na zváženie, že táto situácia nie je pre nich dosť vážna," myslí si opozičná poslankyňa hnutia OĽaNO, Erika Jurinová. 

Opozícia totiž návštevu u novinárky považuje za vážne zlyhanie, obťažovanie, plytvanie peniazmi či dokonca porušovanie ľudských práv. Ľudia z ministerstva najprv vysvetľovali, že nešlo o kontrolu ale len o návštevu poberateľov rodinných prídavkov.

"Okrem zisťovania údajov, pokiaľ terénny sociálny pracovník zistí, že je potrebné pomôcť rodine, tak je tam na to, aby tou prácou pomohol danej rodine," 

Novinárka však pomoc nepotrebuje. Riadne tu pracuje, býva, deti chodia do škôlky, akurát poberá prídavky 23€ na jedno dieťa. Slovo kontrola ju ale vystrašilo, zvlášť, keď sa kvôli banálnemu zisteniu údajov pracovník vopred neohlásil.

"Dostal pracovník myslím štyroch klientov, v rámci toho dňa, ktorých mal preveriť. Bolo to jeho rozhodnutie, akým spôsobom ide, nič tým samozrejme neporušil,"

Po stanovisku ministerstva prišli na rad poslanci s pripravenými otázkami. Poslankyňa Bláhová sa rozohnila pri argumente ústredia, že pracovník novinárke nesprávne povedal slovo kontrola namiesto návšteva.

"Bol úprimný k redaktorke, nemal prečo prekrucovať fakt, prečo prišiel. Projekt za 47 miliónov, ďakujem pekne!" rozčuľovala sa Bláhová. 

Potom sa ľudia z ministerstva postavili a odišli.

Projekt za 47 miliónov eur je totiž podľa poslankyne zameraný na ľudí v hmotnej núdzi, sociálne vylúčených, a podobne. Odpoveď však nedostala. Zato novinárke poslal dnes minister takýto odkaz.

"Za toto sa ja ako minister chcem pani Tódovej ospravedlniť, ubezpečujem, že sa to nestane, prijali sa k tomu aj isté závery, aby dôsledne postupovali podľa tohto manuálu," odkázal minister práce, Ján Richter. 

Ten hovorí, že má pracovník jasne povedať, prečo prišiel. Opozícia naďalej trvá na tom, že aktualizovať údaje sa nemajú osobne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy