Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fico s Richterom sa tešia. Slovensko má historicky najnižšiu nezamestnanosť
Zdielať na

Fico s Richterom sa tešia. Slovensko má historicky najnižšiu nezamestnanosť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla ku koncu júna tohto roka 6,90 %. Oproti máju sa miera evidovanej nezamestnanosti znížila o 0,45 percentuálneho bodu. Medziročne bola miera nezamestnanosti minulý mesiac nižšia o 2,55 percentuálneho bodu.

Na štvrtkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca 187 997 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti máju ide o pokles o 12 394 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, klesol o 68 618 osôb.

"Sme konečne s magickou šestkou na začiatku," uviedol na tlačovej besede premiér Robert Fico. Ako zdôraznil, Slovensko nikdy vo svojej histórii nemalo takúto nízku mieru nezamestnanosti. "Zdá sa, že krajine sa darí a ešte sa má dariť," povedal predseda vlády.

Miera nezamestnanosti podľa neho na Slovensku klesá aj vďaka aktivitám rezortu práce a sociálnych vecí. "Keby do toho nevstupoval štát, myslím, že takéto výsledky by sme nedosiahli," tvrdí Fico. Podľa neho ide o údaje, ktoré nemožno poprieť.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 8,14 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,55 percentuálneho bodu, medziročne to bolo menej o 2,88 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval v júni 221 933 osôb. Medzimesačne je to pokles o 15 001 osôb, v porovnaní s júnom vlaňajška je to menej o 77 494 ľudí.

Celú tlačovú besedu o vývoji miery nezamestnanosti v júni v roku 2017 si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy