Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kotlebovci čelia ďalšiemu trestnému stíhaniu
Zdielať na

Kotlebovci čelia ďalšiemu trestnému stíhaniu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) začali trestné stíhanie v prípade šekov, ktoré rozdávali kotlebovci rodinám v deň výročia vzniku Slovenského štátu. Portálu Aktuality.sk to povedal hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

"Môžeme potvrdiť, že v predmetnej veci dňa 21. 3. 2017 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru začal podľa § 199 ods. 1, ods. 2 Trestného poriadku trestné stíhanie vo veci prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 422 ods. 1, Trestného zákona,“ uviedol pre portál Aktuality.sk Wäldl.

Strana banskobystrického župana koncom marca oslavovala výročie založenia vojnového fašistického slovenského štátu. Svojim priaznivcom pripravila kultúrny program a obdarovala chudobné rodiny peniazmi, ktoré medzi sebou vyzbierali. Rozdelená suma predstavovala číslo, ktoré je v kruhoch neonacistov dobre známe. 
"To trestné stíhanie je absurdné. Ako môžete niekoho stíhať za nejaké číslo na nejakom účte, alebo na nejakom šeku, alebo na nejakej darovacej zmluve. To je na hlavu postavené," povedal poslanec ĽSNS Milan Uhrík.

​"14/88 ja asi najznámejšia neonacistická šifra, keďže v sebe spája dve významné číselné kombinácie, 14 je 14 slov Davida Laina, ktorý bol odsúdený na doživotie a 88 znamená pozdrav Heil Hitler. Ak niekto spojí v sume tieto dve čísla, nemôže to byť náhoda," povedal analytik Globsec Security Forum, Daniel Milo.

Kotlebova strana zámer najprv poprela. "Vyšlo nám to práve na takú sumu. Trom rodinám sme sa počas galavečera dokopy vyzbierali na pomoc v hodnote 4 464 eur. Nie je to vecou žiadnej symboliky ani nejakého numerologického okultizmu," znie odpoveď Milana Uhríka, podpredsedu strany ĽS NS.  Vzápätí však úmysel potvrdili. "Na druhej strane, keby sme to číslo zaokrúhlili, tak by si našu dlhodobú a systematickú pomoc chudobným médiá ani nevšimli," uviedol Uhrík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy