Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Dávajte si pozor, aby vás Fico netrafil. Teraz bude kopať najviac
Zdielať na

Dávajte si pozor, aby vás Fico netrafil. Teraz bude kopať najviac

Že sa Robert Fico rozhodol zlikvidovať neofašistov v parlamente je rozhodne krok správnym smerom. Netreba z neho však vyvodzovať ďalekosiahle závery o celkovom smerovaní Smeru. Predseda strany a vlády má stále slabosť pre diktatúry. Vytrvalo obdivuje Putina a závidí Orbánovi maďarskú cestu. On sám na ňu spočiatku nemal odvahu a dnes už ani silu. Do kotlebovcov sa však nepustil pre ideologické rozpory, ale naopak – vykradli mu agendu a zúžili manévrovací priestor. Akútne sa potrebuje zbaviť nekalej konkurencie, ktorá ho zahnala do jedného rohu s kaviarňou.

Dostávať sa Ficovi do hlavy je zážitok podobného charakteru, ako sa pokúsiť nakuknúť do premiérových útrob opačným koncom. Nečaká vás tam nič krajšie ani príťažlivejšie, ako v hrubom, čreve, no ak chcete dešifrovať zmätok, ktorý premiér v poslednom čase vyrába, musíte sa ho pokúsiť pochopiť.

Začnime tým, že Fico nechcel byť predsedom vlády. Je to otravná vec. Každé štyri roky musíte podliezať sprostej luze, ktorá vás bude voliť. Fico chcel byť generálnym tajomníkom ústredného výboru komunistickej strany. Aj tak by ho síce každé štyri roky volil plebs, ale povinne! Fico bol kariérny komunista, nie ľavičiar. Oportunista. A taká je aj strana, ktorú napokon založil.

Smer, hoci si k názvu prilepil skratku SD, nemá so sociálnou demokraciou nič spoločné. Ani len symbolicky. Nemá žiadnu sociálnodemokratickú agendu a nemá ani jediného sociálneho demokrata v parlamente. Jediný uveriteľný ľavičiar medzi Ficovými poslancami je Ľuboš Blaha, ten je však marxista, nie socdemák. Má v Smere podobné postavenie ako Martin Poliačik v SaS alebo figový list na renesančných maľbách. Strana, ak ju oholíte na podstatu, je spolkom oligarchov a ich bielych koní v politike.

Samotný Fico zrejme netrpí žiadnym vnútorným presvedčením. Očividne uprednostňuje hodnoty, ktoré sa dajú vyčísliť v eurách. Preto môžu v jeho strane pohodlne koexistovať marxisti s neoľudákmi, starí boľševici s katolíkmi i sofistikovaní obchodníci s obyčajnými banditami. Fico bol geniálny v tom, ako dokázal vyvažovať ich protichodné záujmy a celé to klbko vreteníc navonok prezentovať ako spoľahlivý, pevný uzol. Fico je naozaj vynikajúci politik, len je to mizerný človek.

Páči sa mu ruský štýl vlády, ale vie, že si ho nemôže dovoliť. Predovšetkým ekonomicky. Ani Rusi nedokážu vymyslieť a vyrobiť prakticky nič, čo by boli ľudia vo svete ochotní kupovať, no kým môžu predávať ropu a plyn, nejaký príjem mať budú. Slovensko však nemá absolútne žiadne zdroje, je iba montážnou dielňou zahraničných firiem, ktoré sú tu výhradne preto, lebo sme súčasťou jedného z najväčších a najsolventnejších trhov sveta. Keby sme ho opustili, odíde prakticky celá naša ekonomika.

Fico by určite radšej zotrval v Európskej únii. Už len pre bruselský peňazovod, ktorý je v každom ohľade zaujímavejší a výdatnejší, ako ruský plynovod. Jeho problémom je, že nemá istotu, či únia vydrží. Pre prípad, že by sa rozsypala, si dlhodobo nechával pootvorené dvere aj do Moskvy. A keďže tu Kremeľ nemal iného relevantného partnera, toleroval, že je pre Slovákov len plánom B. Fico vzorne plnil všetky zadania z Bruselu, no kde sa dalo, podporil záujmy Moskvy.

A potom prišiel Kotleba.

Fašisti sa natlačili do priestoru, ktorý považoval Fico za svoj. Nenávisť k etnickým, rasovým, náboženským alebo sociálnym menšinám využíval Smer pravidelne. Prejavoval nepriateľský postoj k Maďarom, Rómom, moslimom, utečencom, homosexuálom, mimovládnym organizáciám alebo akejkoľvek inej skupine, ktorú práve nenávidel dostatočne veľký počet ľudí.

A zrazu sú tu autentickí fašisti, ktorí nenávidia omnoho vierohodnejšie a spoľahlivejšie ako socialisti. Nezačína ich favorizovať len volič, ale aj Moskva. Z opačnej strany tlačia Fica deti, ktoré dokážu pritiahnuť na námestie viac ľudí, ako on sám na 1. mája. Dokonca aj keď svojich vidieckych dôchodcov vynásobí Spicerovou konštantou (X+1 x najviac), zostane ich viditeľne menej. Toto by veru mohla byť jeho posledná vláda.

Fico má obrovský problém. Na študentov útočiť nemôže, preto sa pokúsi zlikvidovať fašistov. Držme mu palce, urobil by v živote aspoň jednu užitočnú vec.

No starnúci pán s bypassom a mladučkou štátnou radkyňou je už za zenitom, svoj tieň viac neprekročí. Vytrvalo sa bude pokúšať byť lepším Kotlebom ako Kotleba, a to sa nedá. Dávajte si pozor, aby vás netrafil, keď bude okolo seba najsilnejšie kopať.

Súvisiace články