Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezidentské voľby vo Francúzsku: Podľa odhadov vyhrali Macron a Le Penová
Zdielať na

Prezidentské voľby vo Francúzsku: Podľa odhadov vyhrali Macron a Le Penová

Google News Button Sledovať správy

PARÍŽ / V nedeľu počas dňa sa vo Francúzsku konalo prvé kolo prezidentských volieb, v ktorom 47 miliónov voličov rozhoduje o tom, ktorí dvaja z 11 kandidátov postúpia do druhého kola. Čiastkové oficiálne výsledky v súlade s odhadmi ukázali, že dvomi najúspešnejšími kandidátmi sú líderka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová a centrista Emmanuel Macron. Obaja tak zrejme postupujú do rozhodujúceho druhého kola volieb, ktoré je naplánované na 7. mája.

Podľa údajov francúzskeho ministerstva vnútra, po zrátaní odovzdaných hlasov, vedie Le Penová so ziskom 25 percent. Macron zatiaľ dosahuje zisk 21,3 percenta hlasov.

Uvedené čísla vychádzajú predovšetkým z výsledkov vo vidieckych oblastiach, kde voliči zvyčajne podporujú pravicu. Výsledky z ľavicovejšie orientovaných miest sa dostanú do celkovej bilancie až neskôr.

Podľa odhadov prieskumných agentúr by mohol Macron vo výsledkoch dnešného hlasovania predbehnúť Le Penovú. Macronovi totiž predpovedajú zisk 23-24 percent, zatiaľ čo Le Penová nasleduje s 21-23 percentami.

Le Penová sa cíti ako víťaz

Marine Le Penová sa medzičasom označila za víťazku dnešného prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, v ktorých podľa nej voliči rozhodujú o "prežití" svojej krajiny.

Pred podporovateľmi v meste Hénin-Beaumont vystúpila krátko po zverejnení prvých čiastkových výsledkov, ktoré potvrdili jej postup do májového druhého kola spoločne s centristom Emmanuelom Macronom.

"Je načase oslobodiť francúzsky ľud spod arogantných elít, ktoré mu chcú predpisovať, ako sa má správať," vyhlásila líderka krajne pravicovej strany Národný front (FN). "Francúzi musia využiť túto historickú príležitosť. Pretože veľkou výzvou týchto volieb je divoká globalizácia, ktorá ohrozuje našu civilizáciu," dodala.

Druhé kolo volieb

Podľa údajov francúzskeho ministerstva vnútra, zverejnených po zrátaní 19,1 percenta odovzdaných hlasov, vedie v predbežných výsledkoch Le Penová so ziskom 25 percent. Macron zatiaľ dosahuje zisk 21,3 percenta hlasov.

V prípade, že sa odhady potvrdia, Macron a Le Penová sa za 14 dní stretnú v rozhodujúcom druhom kole volieb. Ich postup do finále predpovedali aj predvolebné prieskumy. Preferencie prvých štyroch kandidátov však boli neobvykle tesné.

Belgická televízia prišla s odhadmi už pred uzatvorením volebných miestností, čo sa vo veľkých mestách stane o 20:00. Až potom začnú odhady výsledkov zverejňovať aj francúzske médiá.

​Svoju vôľu budú môcť prejaviť aj francúzski občania žijúci na Slovensku, a to na ambasáde v Bratislave. Zatiaľ čo na Slovensku je najdôležitejšou figúrou na politickej šachovnici predseda vlády, vo Francúzsku je to práve hlava štátu. Tomu zodpovedá aj tradične vysoká účasť v prezidentských voľbách. Tentokrát bude mať voličské právo vyše 47 miliónov občanov.

Prísne bezpečnostné opatrenia

Po štvrtkovom útoku v centre Paríža, pri ktorom stúpenec Islamského štátu zastrelil policajta, sú bezpečnostné zložky v najvyššej pohovovosti. Na pokojný priebeh volieb dohliadalo až 50-tisíc policajtov a 7-tisíc vojakov.

Postup ani jedného z dvojice Macron a Le Penová do druhého kola prezidentských volieb stále nie je úplne istý. 

Veľa nerozhodnutých voličov

Neistota výsledkov je daná vysokým počtom nerozhodnutých voličov, ktorých je až okolo 30 percent. Volebná účasť sa odhaduje na 78 percent.

Volebné miestnosti sa uzavreli na väčšine územia o 19:00. V niektorých veľkých mestách sa hlasovalo až do 20:00. Až potom budú známe prvé odhady. Belgické médiá môžu s prvými číslami prísť skôr, pretože nie sú obmedzené francúzskymi zákonmi zakazujúcimi uverejňovanie odhadov pred uzavretím všetkých volebných miestností.

Tisíce policajtov a vojakov

Francúzske úrady pripravili prísne bezpečnostné opatrenia. Na pokojný priebeh volieb bude dohliadalo v 67 000 volebných miestnostiach okolo 50 000 policajtov a 7 000 vojakov.

Už v sobotu hlasovali voliči na francúzskych ostrovoch. Záujem bol vysoký aj v zahraničí na západnej pologuli, kde mohli záujemcovia voliť na francúzskych konzulátoch. V sobotu môžu voliť aj francúzski voliči v európskych krajinách.

Agentúra Reuters pripomína, že prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v čase platnosti výnimočného stavu i obáv z ďalších možných útokov, ktoré zosilneli v utorok po tom, ako boli v juhofrancúzskom prístavnom meste Marseille zadržaní dvaja muži podozriví z plánovania atentátu. Francúzska rozviedka upozornila hlavných kandidátov volieb na bezpečnostné riziká.

Súvisiace články